CILJ JE POTPUNI IZGON SRPSKOG NARODA SPC se oglasila o situaciji na Kosovu

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2023, 16:23

"CILJ JE POTPUNI IZGON SRPSKOG NARODA" SPC se oglasila o situaciji na Kosovu

Po svaku cenu žele da uvuku Srpsku Crkvu u sukobe.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je cilj onih koji po svaku cenu žele da je uvuku u tragične sukobe da Crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije.

Saopštenje SPC prenosimo u celosti:

- Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utehu.

- Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji. Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima.

- Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku Pravoslavnu Crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska Crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije. 

Stoga podsećamo na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je Srpska Pravoslavna Crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monahâ, sveštenikâ i vernikâ, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavetu.

- Podsećamo i na to da se Srpska Pravoslavna Crkva uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

- Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima.

- Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe.

- Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu.

Naposletku, ističemo da su za Srpsku Pravoslavnu Crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije. Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u Pokrajini žive.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.