CIK odlučio da sva dokumenta moraju biti izdata na Kosovu, Veselinović napustio sednicu

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK odlučio da sva dokumenta moraju biti izdata na Kosovu, Veselinović napustio sednicu

Kosovska Mitrovica -- Član CIK Kosova Stevan Veselinović napustio sednicu zbog odluke da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom vanrednih izbora moraju biti izdata na KiM.

"Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu. (izvod iz zakona i izbornih pravila)", naveo je Veselinović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju.

Veselinović je ukazao kda to administrativno uputstvo krši zakon i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

"Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita i da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata i da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu", istakao je Veselinović i dodao da je od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila poštuju.

On je rekao da je ta odluka CIK-a "direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike".

"Naglašavam da je apsolutno protiv zakonito da Centralna izborna komisija donosi odluke kojima se krši zakon, koji je pravni akt jače snage, kao i da se u toku izbornog procesa menjaju izborne regulative kojima se najdirektnije onemogućava pravo glasa građanima srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.