CIK: Predata jedinstvena lista Srba

Izvor: Blic, 05.Sep.2013, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK: Predata jedinstvena lista Srba

Direktorka Kancelarije Centralne izborne komisije (CIK) Kosova za registraciju stranaka Miradije Mavrići potvrdila je danas da se od predstavnika Srba sa severa Kosova za izbore prijavila jedinstvena lista Srba pod nazivom "Srbija" koja uključuje kandidate za predsednike opština južno i severno od Ibra.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice iz jedinstvene liste Srbija je Krstimir Pantić, u Zubinom Potoku je Stevan Vulović, u Leposaviću je kandidat Dragan Jablanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a u Zvečanu Ivan Teodosijević.

Kandidati ove liste su predati kancelariji OEBS-a u Severnoj Mitrovici.

Predsednik građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović je predao liste za lokalne izbore u Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu.

On je izrazio očekivanje da će se u demokratskoj i slobodnoj kampanji nadmetati s drugima u idejama kako popraviti izgled gradova na severu Kosova.

- Osnovni motiv što sam se kandidovao jeste pre svega moje definitivno opredeljenje da ostanem da živim u Mitrovici, a ova današnja Mitrovica ne liči na onu iz devedesetih godina. Današnja Mitrovica je prljava, u najgorem smislu te reči - naveo je Ivanović.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Mitrovice Adrijana Hodžić je za radio Slobodna Evropa pozitivno ocenila prijavljivanje većeg broja srpskih lista za kosovske izbore.

Ona je izrazila nadu da su građani severne Mitrovice i severa Kosova shvatili da je njihovo učešće na tim izborima neophodno i dodala da to vidi kao jedinstvenu priliku da građani svojom voljom odaberu ljude koji će se baviti isključivo lokalnim pitanjima koja utiču na kvalitet života, a ne visokom politikom.

Civilno društvo protiv prihvatanja liste

Predstavnici civilnog sektora na Kosovu smatraju da prijava i prihvatanje jedinstvene srpske liste pod imenom "Srbija" može izazvati međuetničke provokacije i da je u suprotnosti sa principima demokratije.

U kancelariji za registraciju političkih partija kažu da će u roku od deset dana izvršiti verifikaciju dokumenata koje su u ime te liste sinoć dobili.

Rukovodilac nevladine organizacije "Demokratija u delovanju" Ismet Krieziju je za agenciju Kosovapres izjavio da je ta lista u suprotnosti s demokratijom.

"Politička lista sa imenom Srbija predstavlja mogućnost stvaranja provokativnih situacija i podsticaja međuetničkih sukoba i zbog toga bi bila u suprotnosti s principima demokratije i standarda za slobodne izbore", kazao je Krieziu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OEBS tražio glasanje poštom na Kosovu, CIK odbio!

Izvor: Press, 06.Sep.2013, 20:38

Na sastanku CIK-a je odlučeno da je CIK nezavisna institucija i ne može da poslove koji su u njenoj nadležnosti prepusti OEBS-u, uz ocenu da je uloga OEBS-a u ovom procesu za lokalne izbore pomoćna, a ne izvršna. .. Na sastanku CIK-a je rečeno da svi građani koji žive van Kosova mogu legalno...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.