ČAK I ALBANCI PROTIV KURTIJA! Bajraktari ŽESTOKO iskritikovao odluku vlade tzv. Kosova: To nije po zakonu

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 11:54

ČAK I ALBANCI PROTIV KURTIJA! Bajraktari ŽESTOKO iskritikovao odluku vlade tzv. Kosova: "To nije po zakonu"

Odluka aktuelnih vlasti u Prištini dovela je u pitanje samu egzistenciju srpskog stanovništva

Mnoštvo zakona koje je donela aktuelna vlada u Prištini pokazalo se kao neustavno, piše Albanijan post i ocenjuje da je tzv. centralna banka Kosova donošenjem najnovije uredbe koja zabranjuje upotrebu dinara na KiM očigledno prekoračila svoja ovlašćenja.

Advokat Ardian Bajraktari ocenio je za Albanijan post da je uredba tzv. centralne banke Kosova protivna zakonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
On je naveo da je ustavom tzv. Kosova predviđeno da skupština privremenih prištinskih institucija utvrdi koja valuta se koristi na KiM, ali da skupština to do danas to nije uradila, pa pravno gledano evro nije zvanična valuta na KiM.

- Koliko znam, mi nemamo zakon koji izričito određuje da je jedina valuta na Kosovu evro - rekao je Bajraktari.

Na KiM je 1. februara stupila na snagu uredba koju je usvojila tzv. centralna banka Kosova, a prema kojoj je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.

Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Narodna banka Srbije saopštila je ranije da privremena samouprava na KiM ni u kom slučaju nije ovlašćena da proklamuje evro, niti bilo koju drugu stranu valutu, jedinom dozvoljenom valutom na području KiM, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KiM, budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije.

NBS je istakla da na KiM u ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro, što potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija, jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice Evropske unije i ne ispunjavaju "kriterijume iz Mastrihta" za pristupanje evrozoni.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"PRIŠTINA PREKORAČILA OVLAŠĆENJA" Albanijan post: Evro nije zvanična valuta na KiM

Izvor: Blic, 23.Feb.2024

Mnoštvo zakona koje je donela aktuelna vlada u Prištini pokazalo se kao neustavno, piše "Albanijan post" i ocenjuje da je tzv. centralna banka Kosova donošenjem najnovije uredbe koja zabranjuje upotrebu dinara na KiM očigledno prekoračila svoja ovlašćenja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.