Izvor: Arte, 28.Apr.2021, 11:26

Bugarska savremena umetnost

The Pric/ze is Right NEXT Balkan Beograd 2021: Sledeći korak – bugarska savremena umetnost 29. april - 15. maj 2021. Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd

U sklopu NEXT Balkan platforme, bugarska savremena umetnost će biti predstavljena na više mesta u Beogradu kroz izbor trideset najboljih mladih/NEXT bugarskih umetnika. Događaj koji će se održati u tri izložbena prostora, i uz dodatne programe koji obuhvataju razgovor, muzički događaj i performans, pokazaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << najbolju aktuelnu umetnost u Bugarskoj. Projekat organizuje Umetnička fondacije DOMA iz Bugarske, u partnerstvu sa Kulturforum ODKR iz Srbije, uz podršku Instituta za kulturu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske i Ambasade Republike Bugarske u Beogradu.

Balkan je region sa bogatim kulturnim i umetničkim nasleđem i velikim kreativnim potencijalom, u kom susedne zemlje dele slična iskustva, kao i sociokulturne i ekonomske izazove. NEXT Balkan je platforma za razmenu i saradnju mladih umetnika i stručnjaka u kulturi koji dolaze iz balkanskih zemalja. Posle nekoliko uspešnih događaja u Sofiji i Beogradu, platforma predstavlja bugarsku savremenu umetnost u Beogradu, sa naglaskom na aktuelnoj umetničkoj sceni izvan uobičajenih klišea. Imajući u vidu duboki uticaj umetnosti na kulturu i društvo, kao i njen veliki potencijal za komunikaciju, te kulturnu i ličnu razmenu, predstavljena bugarska savremena umetnost nastoji da stvara preduslove za dijalog o budućim tokovima društvenog i kulturnog razvoja u svom okruženju.

Izložba se sastoji iz tri celine koje će biti predstavljene u tri izlagačka prostora: u Umetničkom prostoru U10, Galeriji opštine Vračar i Ostavinskoj galeriji. Svaka sa posebnom temom, izložbene celine nastoje da postave značajna pitanja i predstave tokove bugarske savremene umetničke scene. Pored izložbi, predviđen je i prateći program razgovora, muzički program i umetnički performans.

Svečano otvaranje će se održati 29. aprila 2021. godine s početkom od 18 časova, u Umetničkom prostoru U10, na adresi Kosovke devojke 3, a nastaviće se u ostalim prostorima: u Galeriji opštine Vračar, u Njegoševoj 77 i Ostavinskoj galeriji, u Kraljevića Marka 8. U okviru pratećeg programa izložbe, 30. aprila, u 17 časova, u KC Gradu, održaće se razgovor sa bugarskim i srpskim umetnicima i kustosima. Nakon razgovora će uslediti muzički nastup mlade bugarske pop zvezde Mile Robert i DJ-a Technobeton. Poseban akcenat u programu biće izvođenje šestočasovnog performansa „Zagrljaj” u saradnji bugarskog umetnika Vojin de Vojina i srpske umetnice Marte Jovanović, u subotu 1. maja, od 14 do 20 časova, u prostoru studija TEN u Avala House-u.

Kustosi: Martina Stefanova i Vojin de Vojin

Umetnici: Vito Valentinov, Stela Vasileva, Martian Tabakov, Valentina Skijara, Kalija Kalučeva, Mirjana Todorova, Liana Dimitrova, Galina Dimitrova, Stefan Ivanov, Anton Terziјev, Lubri, Leksi Fleurs, Lazar Ljutakov, Mihail Novakov, Martina Vačeva, Stefan Petrunov, Sofija Grančarova, Svetlana Mirčeva, Iv Tošain, Aksiniјa Peјčeva, Bili Matejеva, Lidija Delić, Radostin Sedevčev, Borjana Vencislavova, Mič Brezunek, Mihaela Lakova, Voјin de Voјin, Marta Jovanović, Stansalv Belovski, Mila Robert, Јasen Markov (Technobeton)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.