Brutalan napad taksama na Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brutalan napad taksama na Srbe

Povećanje taksi za 100 odsto na robu iz Srbije možda je najozbiljniji napad na Srbiju i ničim isprovociran udar na opstanak Srba na Kosovu, brutalna mera koja se graniči sa fizičkim nasiljem, ocenio je večeras direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Gostujući u emisiji "Oko" Radio-televizije Srbije (RTS) Đurić je insistirao da je današnjoj odluci vlasti u Prištini doprinelo "ćutanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodne zajednice" na prvo povećanje taksi.

Ovo je posledica toga što međunarodna zajednica nije reagovala na nedavno povećanje taksi za 10 posto jer da je bilo ozbiljnijih reakcija - oni se danas ne bi usudili da uvedu 100 posto veće takse, rekao je Đurić i sugerisao da međunarodna zajednica "treba da izvrši pritisak" na kosovske institucije.

Voleo bih da vidim malo konkretnije reakcije od onih čije su snaga prisutne na Kosovu, naveo je Đurić i rekao kako se nada da će i EU "ovo neuporedivo ozbiljne shvatiti" jer da su pre 15 dana reagovali današnjih mera Prištine ne bi bilo.

"Cilj je ovog brutalnog napada je", kako kaže Đurić da se "Srbija ponizi i u političkom smislu natera na političku ili kakvu drugu kapitulaciju i da se uguši opstanak Srba na Kosovu".

Potpredsednik Srpske liste na Kosovu Igor Simić ocenio je povećanje taksi kao "udarac na opstanka Srba na Kosovu".

To je akt neprijateljstva prema srpskom narodu i institicionalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji", rekao je Simić naglašavajući da je ovo potez koji će "primorati Srbe na reakciju".

Ističući da Srbi na Kosovu uglavnom kupuju robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, Simić je rekao da će, po novim taksama, litar mleka na severu Kosova koštati 320 dinara.

Kada narod progovori iz stomaka teško je to kontrolisati, a koliko god se mi na terenu trudili da to amortizujemo političkim sredstvima ovo "možda nećemo moći da kontrolišemo", rekao je Simić.

Potpredsednik Srpske liste je ocenio da bi današnje mere Prištine mogle da "uvedu u krizu ozbiljnijih razmera" u regionu.

Svaka naša odluka biće doneta racionalno, promišljeno i hladne glave, dodao je Marko Đurić, najavljujući da posle gostovanja u emisiji "Oko" ide na sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NAJOZBILJNIJI NAPAD NA SRBIJU DO SADA" Đurić: Težžak udar na opstanak Srba na KiM i srpsku privredu

Izvor: Blic, 21.Nov.2018

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je današnja odluka Prištine o podizanju takse za 100 odsto možda do sada najozbiljniji napad na Srbiju, "naše građane i Srbe na KiM od strane prištinskih institucija i ozbiljan, ali ničim isprovociran i veoma težak udar na...

Nastavak na Blic...

ALBANSKOM LUDILU NEMA KRAJA: Nakon što su podigli cene hrane, Limaj otkrio kakvo se ZLO sprema na Kosovu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2018, 11:37

Potpredsednik samoproglašene Vlade Kosova Fatmir Limaj kaže da pored 100 odsto carinske tarife na srpsku robu, vlasti u Prištini razmatraju primenu mera reciprociteta sa Srbijom i na tablicama vozila, prenosi GazetaExpress...Limaj je rekao televiziji T7 da tzv. Vlada Kosova razmišlja o uvođenju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.