Brnabić: Srbija će po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života Srba na Kosovu i Metohiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srbija će po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života Srba na Kosovu i Metohiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života i slobode Srba na Kosovu i Metohiji.

"Apelovaćemo ;na razum, međunarondo pravo i pravdu, potpisane međunarodne sporazume na snazi, koji u civilizovanom svetu moraju da se primenjuju", rekla je Ana Brnabić novinarima u Predsedništvu Srbije nakon sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i ministrima sprske vlade.

Ona je kazala da misli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), koji se krši na najfundamentalnije načine, kao i na CEFT-a sporazumu.

Rekla je da će Srbija u ;ponedeljak podneti formalnu prijavu za povredu CEFTE i kod UNMIK-a, koji je potpisnik CEFTE, tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija, koje su obavezni prethodni postupak pre arbitraže.

"Paralelno sa tim, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja ŠP-a... ;Zadržaćemo stabilnost. Nećemo nasedati na provokacije. Nastavićemo da insistiramo na prvom pitanju, pitanju taksi koje mora da se vrati u noramalu", kazala je Ana Brnabić.

Ona je kazala da Srbija nastavlja da radi jače i bolje, jer su veliki izazovi pred njom.

Premijerka je kazala da Beograd ne sme da naseda na provokacije, jer je stabilnost najvažnija za Srbiju i njene građane.

"Jedini odgovor je da Srbija nastavlja da se razvija i da bude stabilna, da bude centar ;regionlanog razvoja, mira i stabilnosti", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da je Beograd i Priština ne razmišljaju isto, jer koliko je srpska strana okrenuta miru, stabilnosti, budućnosti, izgradnji, radu i mladima, toliko prištinska strana vodi retogradnu politiku.

"Dok mi živimo i razmišljamo u 21. veku, onda imamo 19. vek. Ali mi nećemo na to reagovati metodama iz 19. veka. I dalje ćemo biti mirni, pribrani i nastavićemo da apelujemo na razum, stabilnost, međunarodno pravo i pravdu. Pozivaćemo EU da konkretno reaguje na kršenje SSP i CEFTE", rekla je Ana Brnabić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.