Brnabić: Predsednica takozvanog demokratskog Kosova ne želi ni da izgovori reč Srbija

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 07:35

Brnabić: Predsednica takozvanog demokratskog Kosova ne želi ni da izgovori reč Srbija

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je, tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na izlaganje tzv. predsednice Kosova Vljose Osmani.

Brnabić je istakla da se ono što smo čuli od Osmani ne odgovara stanju na terenu.

"Verovatno bih mogla da odgovaram satima na ono što je govorila gospođa Osmani i albanski ambasador. Ali daću vam samo nekoliko primera, da vam pokažem kako to izgleda i u teoriji ali i u praksi. Mi smo čuli od gospođe Osmani da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takozvano Kosovo konstuktivno i posvećeno dijalogu. Ono što nismo čuli jeste zašto to Kosovo nije implenetoiralo Brisleski sporazum i formiralo Zajednicu srpskih opština već više od deset godina. To je pokazatelj koliko su oni zaista konstruktivni. Beograd je ispunio sve svoje obaveze proistekle iz Brisleskog sporazuma. Priština nije implementirala nijednu jedinu reč. E toliko su konstruktivni i posvećeni", započela je Brnabić.

"Gospođa Osmani je rekla da Srbi imaju pravo veta. E da vam objasnim kako oni imaju pravo veta. Oni to imaju – na papiru. Međutim, kada takozvani kosovski parlament odlučuje o osnivanju Kosovske policije: da Srbi nisu glasali za to, onda Kosovska policija ne bi bila formirana. Srbi nisu glasali. Ali znate šta se desilo, Kosovska policija je zapravo, osnovana. E tako funkcioniše pravo veta Srba na Kosovu i Metohiji u praksi".

Premijerka Srbije potom se dotakla i srpskih pravoslavnih manastira na Kosovu i Metohiji.

"Čuli ste da su srpski pravoslavni manastiri visoko zaštićeni na takozvanom Kosovu. Ili, da vam objasnim. Vi niste čuli srpski pravoslavni manastiri, vi ste čuli pravoslavni manastiri. Takozvana predsednica takozvanog Kosova ne može čak ni da izgovori reč Srbija. Ona kaže pravoslavni manastiri, a neće da kaže srpski pravoslavni manastiri. A da vam kažem kako su zaštićeni srpski pravoslavni manastiri. Guglajte – Visoki Dečani. Ne verujte meni. Idite na gugl. Jedan od naših najznačajnijih pravoslavnih manastira i Srba na Kosovu i Metohiji. Ono što će vam prvo izaći jeste da je na listi 7 najugroženijih kulturnih dobara u Evropi. Eto kako su zaštićeni i bebzbedni. Ovo kaže Evropa Nostra, ne kaže Ana Brnabić, ne kaže Srbija", izjavila je predsednica Vlade.

"U maju 2016. godine, takozvani kosovski ustavni sud potvrdio je vlasništvo manastira Dečani nad nekoliko hektara zemlje. Uprkos ovoj "sudskoj" odluci, ona još nije implementirana. I da vam kažem, manstir Visoki Dečani je jedini religijski objekat na svetu koji je pod konstatnom zaštitom bezbednosnih snaga, već više od 20 godina. E, toliko su bezbedni i zaštićeni srpski pravoslavni manastiri".

Brnabić je iznela podatke o raseljavanju Srba sa Kosova i Metohije. "Vi ste čuli da Srbija teroiriše Srbe na Kosovu i Metohiji, a Priština ih štiti. Što je, pretpostavljam, razlog zašto je 11% Srba, što je čak 2.000 srpskih porodica, napustilo Kosovo i Metohiju samo od maja ove goidne i otišli su gde – u centralnu Srbiju koja ih teroriše? I pobegli su od koga? Od vas, koji ih štite. Dakle, Srbija teroriše Srbe. Možete li da zamisliste?"

"Onda smo čuli da je Kosovo sjajan primer vladavine prava i demokratije. Međutim, nismo čuli kako je to isto takozvano Kosovo teritorija na koju se najmanje izbeglica vratilo, od svih postkonfliktnih područja na svetu? Zašto, kad im je tako lepo? Kad su tako fantastični, kada imaju vladavinu prava, kada su bebedni? Kako to da se ne vraćaju? Zato što, ako se vrate – budu uhapšeni. Koliko ostaju u pritvoru? E, to niko ne zna. Prosečno, 21 mesec. Tako da, oko 2 godine. Da li se to dešava u Siriji, da budem iskrena – ne znam. Govorim vam o onome što se dešava na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.

Potom je demantovala i tvrdnje albanskog ambasadora. "Kada čujem šta priča albanski ambasador, ispada da je jedanaestogodišnji Stefan Stojanović upucao sam sebe. A da mu je Azem Kurtaj u stvari pomogao, odveo ga u bolnicu. Ne, Azem Kurtaj, koji je slobodan čovek, je upucao jedanaestogodišnjeg Stefana Stojanovića na Badnje veče, dan u oči srpskog Božića. E tako Srbi žive na Kosovu i Metohiji".

Predsednica Vlade podsetila je da organizacija u kojoj trenutno govore ne priznaje takozvano Kosovo kao državu. "Čuli smo večeras takođe da Srbija želi teritoriju Kosova i da mi mislimo da smo mi jedini koji mogu da prevode međunarodno pravo. Da vam kažem nešto, sedimo u Savetu Ujedinjenih nacija. Ujedinjene nacije priznaju Republiku Srbiju u celosti. Dakle, priznaju Republiku Srbiju i njenu Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, kako njen sastavni deo. Organizacija u kojoj sedimo. Ovo je kuća Ujedinjenih nacija. Vi niste članica Ujedinjenih nacija. Tako da, 80 procenata svetske populacije ne priznaje Kosovo i Metohiju", zaključila je Brnabić.

Za kraj, iznela je svoje zaprepašćene time što se čak I žrtve silovanja posmatraju kroz nacvionalnost i upotrebljavaju samo u političke svrhe. "Još nešto, pričali ste o žrtvama seksualnog nasilja. Kao žena, mogu da kažem da je silovanje najgori zločin u čovečanstvu. Znate šta, albanske žene su bile silovane, nažalost. Srpske žene takođe, Romkinje.. I, iskrena da budem, ne mogu da verujem da se žrtve silovanja posmatraju samo kroz nacionalnost i koriste samo za političku propagandu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.