Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Izjava Aljbina Kurtija da će ukoliko postane premijer takozvane kosovske vlade uvesti reciprocitet sa Srbijom, kako ekonomski, tako i politički, je još jedna najava daljeg kršenja CEFTA sporazuma, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Ana Brnabić je novinarima u Beogradu rekla da sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu je jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Mi ne kršimo CEFTA sporazum ukoliko urade to što najavljuju, bez obzira da li ukinu 100 odsto takse sa BiH. Ništa se specijalno neće promeniti. Nastaviće da krše CEFTA sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji imaju sa EU", rekla je Brnabićeva.
Premijerka je pozvala sve albanske političare u Prištini da još jednom razmisle o kršenju međunarodnih sporauzma, jer, kako kaže, dobiće samo to da im iz Međuanrodne zajednice govore da su jedina prepreka za slobodnu trgovinu na Balkanu.
"Moja poruka je, molim vas, pogledajte CEFTA sporazum koji je potpisan 2006. godine i pridržavajte ga se", rekla je Brnabićeva.
Navodeći da Kurti na taj način najavljuje i sprečavanje slobodnog kretanja ljudi, Brnabićeva je ukazala da je Beograd i predsednik Aleksandar Vučić još pre nekoliko godina pozivom na "mini Šengen" dao pravac u kojem ceo Zapadni Balkan treba da se kreće, a što bi značilo i ljudima i privredi.
Brnabićeva kaže da je to juče potvrđeno potpisivanjem Deklaracije sa Severnom Makedonijom i Albanijom i izražava nadu da će se i ostatak tog regiona pridružiti toj deklaraciji.
"To je najbolje za ljude bez obzira da li su Albanci, Srbi, Makedonci. Potpuno je nebitno. To je jedini način da mladi ostanu ovde i ako Kurti ili bilo ko drugi iz Prištine želi da otera mlade ljude odavde, onda su ovim što rade na dobrom putu", ocenila je Brnabićeva.
"Ramin stav poznat,ne valja što bi Kurti sve da menja"
Premijerka Srbije navodi da izjava albanskog premijera Edija Rame da očekuje nastavak dijaloga koji će voditi priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije, njegovo mišljenje još od ranije, te da je poznato da je to njegov stav.
Brnabićeva je novinarima rekla da se nada nastavku dijaloga između Beograda i Prištine i istakla da će to biti moguće tek kada se ukinu takse na robu iz centralne Srbije i budu se poštovali svi regionalni sporazumi.
Upitana da prokomentariše Kurtijeve najave o tome da će on voditi dijalog kada postane premijer, te da li očekuje promenu formata, Brnabićeva je ukazala da je format dijaloga odredila EU kao medijator i da to zavisi od njih, a da će se u svakom slučaju i Beograd pitati o tome.
Navela je da je juče specijalnog izaslanika Donalda Trampa Ričarda Grenela obavestila o tome da Beograd nikada ni u najtežim političkim okolnostima privrednu saradnju nije obustavljao.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Izvor: Večernje novosti, 11.Okt.2019

Izjava Aljbina Kurtija da će ukoliko postane premijer takozvane kosovske vlade uvesti reciprocitet sa Srbijom, kako ekonomski, tako i političke je još jedna najava daljeg kršenja CEFTA sporazuma, rekla je danas premijerka Ana Brnabić Izjava Aljbina Kurtija da će ukoliko postane...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.