Brnabić: Glavna tema večere u Domu lordova biće situacija na KiM

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 16:53

Brnabić: Glavna tema večere u Domu lordova biće situacija na KiM

London -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će glavna tema večere u Domu lordova biti trenutna situacija na Kosovu i Metohiji.

Sa predstavnicima britanske vlade biće razgovora o situaciji na severu KIM koja je ekstremno nestabilna, gde se krše sva prava Srba i na silu se zauzimaju zgrade opština, poručila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brabić u Londonu, uoči sastanka sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pičom.

Prema nienim rečima, situacija na KiM biće glavna tema sastanka, a prisustvovaće brojni predstavnici britanskog parlamenta kako bi, kako je rekla Brabić, imall otvrenu, iskrenu i konstrukitvnu radnu večeru.

"Lord Stjuart izabrao je sagovornike iz Doma lorodova, kako bi imali otvoreni i iskren razgovor. Pre nekoliko dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je specialnim lizaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan kako bi pronašli rešenja, kako da se Srbija postavi u situaciji kakva je sada na severu Kosova i Metohije", istakla je premijerka Srbije.

Ona je navela da je će u britanskoj prestonici biti održano nekoliko sastanaka kako bi se uspostavio bolji odnos i veće razumevanje između Srbije i Velike Britanije. Dvodnevnu posetu Londonu, gde se održava jedan od najvećih tehnoloških događaja "London tech week", predsednica Vlade Srbije počela je ekonomskim sastancima.

Brambić se najpre sastala sa predstavnicima aleternativnih investicionih fondova sa kojima je, kako je istakla, imala konstruktivan razgovor.

"Predstavnici alterativnih fondova investiraju u start-up kompanije širom Evrope i izuzetno je zadovolistvo čuti da oni znaju za srpske kompanije i o tome koliko se naša zemlja razvija u IT industiji", istakla je Brabić i dodala da su zainteresovani za investiranje u gejming industiju Srbije.

Premijerka Srbije danas je u "Public Hall"-u, govorila na panelu "Šta je budućnost digitalizacije" i istakla koliko se naša zemlja digitalizvala i promenila u protekloj deceniji.

Kako je rekla, u poslednjih šest godina Srbija je postala jedan od evropskih lidera u tehnologii, a za samo 10 godina uspela je da poveća izvoz IT usluga čak osam puta.

"Rezultati koje smo ostvarili pokazuju svetu kakav smo potencijal i skreću pažnju na nas. Do kraja godine izvoz u IT industriji biće četiri miliona", kazala je Brabić koja je na panelu govorila i o svemu što je Srbija uradila na digitalizaciji u brojnim sektorima.

Tokom dvodnevne posete uslediće brojni bilateralni sureti, a jedan od njih je i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dzejmsom Kleverlijem, što je od izuzetnog žnačaja, istakla je premijerka Srbije i naglasila da se nada boljoj saradnji i bilateralnim odnosima kako bi došli i, kako je rekla, do bolje situacije na KIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.