Brnabić: Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

Izvor: B92, 06.Nov.2023, 12:08

Brnabić: Đinping nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je razgovor sa kineskim predsednikom protekao odlično i da je Si rekao da će pokušati da sledeće godine dođe u Srbiju.

Brnabić je to izjavila u Pekingu.

"To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše građane. Potvrdili smo uzajamno partnerstvo, podršku, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu", rekla je Brnabić novinarima.

U političkom smislu, kako je navela, Kina nikada neće promeniti svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stav po pitanju Kosova i Metohije.

Brnabić je istakla da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine, što se neće promeniti.

Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

"Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini", navela je Brnabić.

Premijerka je posebno naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

"Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar", rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da je jutros imala dobre sastanke sa kineskim kompanijama, između ostalih i sa kompanijom JD, koja je 52. kompanija na listi najuspešnijih svetskih kompanija i koja zapošljava 520.000 ljudi.

Ona je dodala da je to najveća kineska kompanija u privatnom vlasnistvu.

"Razgovarali smo da preko JD plasiramo naše proizvode na kinesko tržište, kao i o tome da promovišu Srbiju kao turističku destinaciju", rekla je ona.

Brnabić je rekla i da postoje preduslovi za povećanje broja kineskih turista jer im nije potrebna viza, a postoje direktne linije što će se u najbližoj budućnosti priširiti i na Šangaj.

Premijerka je podsetila da je razgovarala i sa rukovodstvom kompanije Shanghai Fengling Renewable, koja je strateški partner Zidjina koja vodi RTB bor.

"Očekujemo da u narednim mesecima počnemo projekat zelenog hidrogena u Boru što je neverovatna revolucija za našu zelenu tranziciju", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima iznenadila se koliko je Kina napredovala od 2019. do 2023. godine u oblasti zaštite životne sredine.

Kako je rekla kineskog predsednika je obavestila i o saradnji sa kompanijom BGI i o daljim planovima.

"Mislim da je budućnost naših odnosa sa Kinom u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije. Želimo da imamo najinovativniju medicinu", rekla je premijerka.

Kaže da je BGI uložila do sada 850.000 dolara u program stipendija za naše studente.

"Zaključak je da smo imali jako dobar sastanak", rekla je premijerka posle razgovora sa kineskim predsednikom čime je završila posetu Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić posle susreta sa Si Đinpingom: Predsednik Kine nagovestio dolazak u Srbiju sledeće godine

Izvor: Danas, 06.Nov.2023

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Pekingu, posle susreta sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je razgovor protekao odlično i da je Si nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.