Bratimljenje opština sa Kosova i RS

Izvor: RTS, 27.Jun.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratimljenje opština sa Kosova i RS

Predstavnici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok potpisali Povelju o bratimljenju sa još nekoliko opština iz Republike Srpske. Predsednik Udruženja iz RS za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov uručio je novčanu pomoć socijalno ugroženim porodicama iz četiri opštine sa severa Kosova.

Potpisivanjem Povelje o bratimljenju, na saradnju su se obavezali predstavnici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok sa još nekoliko opština iz Republike Srpske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na ovaj način je nastavljena akcija bratimljenja opština sa Kosova i Metohije sa opštinama preko Drine koju je, kao i prethodne, inicirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Povelju o bratimljenju potpisali su predstavnici opština Zvečana, Bileće i Gackog, zatim Zubinog Potoka i Mrkonjić Grada, Kalinovika i Petrova i čelnici opština Kosovska Mitrovica i Mali Zvornik.

Načelnica opštine Mrkonjić grad Divna Aničić izjavila je da se nada da je potpisivanje povelje istorijski događaj i da će se u budućnosti veze među Srbima učvrstiti, da će sporazum doneti saradnju na mnogim poljima.

Aničićeva je istakla da Srbi u Republici Srpskoj nemaju mnogo, ali da su ono što imaju spremni da podele sa Srbima na Kosovu i Metohiji, za početak da budu dobri domaćini i ostvare bilo kakav vid saradnje.

"Vrata svih opština sa kojima ste danas potpisali sporazum su otvorena za vas", rekla je Aničićeva, obraćajući se svojim kolegama iz opština sa Kosova i Metohije.

Predsednik Udruženja iz Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov uručio je uoči Vodovdana novčanu pomoć socijalno ugroženim porodicama iz četiri opštine sa severa Kosova.

Na svečanosti povodom bratimljenja opština direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je zahvalio gostima na poseti i podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"Niko ko je jednom došao na Kosovo i Metohiju nije otišao, a da nije poželeo da se vrati i niko ko je došao na Kosovo i Metohiju nije otišao izmenjen nabolje. Ko god je na ovom parčetu zemlje polomio hleb sa ovim ljudima koji ga zovu svojim zavičajem, postao je mnogo bolji čovek", kazao je Vulin.

On je zahvalio gostima iz Republike Srpske što su došli, kako je rekao, da sa ovim ljudima "polome hleb i podele muku" - "da se isplačete, zapevate, da osete da nisu sami, da osete da gde god ima Srba ima i sećanja na Kosovo i Metohiju i ima želje da Kosovo i Metohija živi, da traje, da postoji".

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je u ime domaćina zahvalio na podršci i pomoći i podsetio na četrnaestogodišnju borbu srpskog naroda sa Kosova za opstanak na ovom području.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.