Božićna poslanica SPC

Izvor: RTS, 05.Jan.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna poslanica SPC

Patrijarh Irinej poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da istraju i ostanu na svojim ognjištima. Patrijarh pozvao građane da čuvaju brak, brinu se o deci i otvore srce.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej poručio je u božićnoj poslanici vernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, da budu istrajni u svom nepravednom stradanju i ostanu na svojim ognjištima, uz crkve i svetinje na zemlji svojih dedova i pradedova.

"Nažalost, braćo i sestre, moramo priznati da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naš duhovni mir prilično pomućen, te ni radost naša nije potpuna. Ona je osenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svetu, a posebno zbog tragičnih zbivanja na našem raspetom Kosovu i Metohiji", poručio je partijarh.

Patrijarh je u poslanici poručio Srbima da je crkva uvek sa njima i da će uvek biti sa njima.

"Bez stradanja nema ni vaskrsenja. Gospod neka svima bude merilo i u stradanjima", rekao je partijarh i poželeo srećan Božić.

Patrijarh je u poslanici pozvao građane da očuvaju svetinju braka, da se brinu i staraju o svojoj deci, a naročito o njihovom verskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju.

"Veronauka u obrazovnom sistemu u našim školama jeste velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna. Zato su roditelji i topli porodični dom sveta zajednica i mesto uzrastanja u meru rasta visine Hristove", rekao je patrijarh i dodao da se vera i moral uče najpre u roditeljskom domu, porodici.

Navodeći da je "Bog roditeljima dao uzvišenu ulogu da kroz rađanje i vaspitanje dece oplemenjuju svet i da ga čine boljim i lepšim, patrijarh je ukazao da, nažalost, još uvek mnogo brakova sklopljenih bez blagoslova Crkve, a i razvedenih brakova, koji su prava nesreća i za Crkvu i za narod.

"Božić nije prosto običaj, već dar nad darovima"

Patrijarh je vernicima u rasejanju poručio da otvore srce i da Božić proslave u radosti, jer je, kako je rekao, svuda zemlja Gospodnja, a Bog je svuda i na svakom mestu".

"Svaka deoba, razdor, neprijateljstvo i razaranje zajedništva suprotni su Duhu Božjem i duhu Crkve", rekao je patrijarh i poručio da praznovanje Božića nije prosto običaj, tradicija, navika, dan primanja i davanja darova, već da je dar nad darovima.

Patrijarh je istakao da se svakodnevno susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od drugih ili od, kako je rekao, nas samih.

"Patnje u našim domovima, školama, gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svedoče o dubokoj podeljenosti u svetu, podeljenosti koja se ne može prevazići ljudskim naporima", rekao je patrijarh.

On je istakao da se često učini da je nered pokretač i nosilac našeg društva i dodao da je nered, međutim, prisutan samo onda gde je izgubljena svest o istinskoj meri svega i svih, a to je ljubav.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.