Božić na Kosovu i Metohiji proslavljen po svetootačkom pravoslavnom predanju (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 13.Jan.2020, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić na Kosovu i Metohiji proslavljen po svetootačkom pravoslavnom predanju (VIDEO)

Gotovo da se više i ne govori o tome kakvo je zaista stanje u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji. A ono je već deceniju možda najgore od svih eparhija u srpskim zemljama ovog dela sveta.




Naime, crkveni puč izvršen u Eparhiji raško - prizrenskoj  2010. godine, doveo je do uspostavljanja nekanonskog i nepravoslavnog poretka. Laike je bilo lako zavarati tako što je bezakonje zabašureno iza mantija sveštenika poslušnih ljudskoj vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << a ne Bogu, i zidina uzurpiranih hramova pod diktatorskim oblikom teokratije uzurpatora trona Eparhije raško - prizrenske Teodosija (Šibalića) uz podršku beogradskih sinodalaca i neokolonijalnih režima u Srbiji. Progon je privremeno utihnuo ali on neprekidno traje sabotiranjem osnovnih akivnosti i projavama planova o konačnoj "likvidaciji" centara oko kojih se okupljaju prognani vernici i monaštvo pri jedinoj kanonskoj a prognane Eparhije raško - prizrenskoj u egzilu, pod duhovnim vođstvom na pravdi Boga prognanog episkopa Artemija.

Ipak, vernici istrajavaju i crkveni život se manje-više revitalizovao i u ovom delu ERP u egzilu naročito od kada je manastir Svetog Save dobio novu bogomolju u kojoj se verni narod molitveno okuplja. Tako je bilo i ovog Božića koji je poslavljen po neizmenjenim i kanonskim pravilima bogosluženja i svetootačkog predanja na radost svih pravovernih.

Svetu Liturgiju, kojoj je prisustvovalo stotinak vernika, služio je protosinđel Damjan a sasluživao jerej Igor. Na kraju službe pročitana je Božićna poslanica Episkopa ERP u egzilu, G.G. Artemija nakon čega se veliki broj vernika sjedinio sa Gospodom kroz Sveto Pričešće. Zatim je lomljena česnica a na kraju su deci podeljeni Božićni paketići.

Radost i duhovno okrepljenje su nadvladali sva druga osećanja kojima su, usled načina života kojim žive,  podložni Srbi na Kosovu i Metohiji a osećanje radosti je dalje preneto i u domove u kojima je nastavljena proslava Božića.

POGLEDAJTE VIDEO:




PROČITAJTE JOŠ: Kosovo i Metohija: Badnje veče u Žerovnici, manastir Svetog Save ERP u egzilu (VIDEO) - KM NovineIako prognana sa Kosova i Metohije, Srpska pravoslavna Crkva je i ove godine svečano proslavila Badnji dan i paljenje badnjaka na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji Naime, kanonski poredak Srpske pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji drastično je narušen nezakonitim progonstvom episkopa raško-prizrenske eparhije, vladike Artemija, i uzurpacijom hramova i administracije od strane nezakonitog episkopa Teodosija dovedenog iz političkih razloga u šta smo imali pregršt prilika da se uverimo tokom prethodne decenije.





PROČITAJTE JOŠ: Svetootačko i crkveno predanje o pravilnoj proslavi Božića - KM NovineSvetootačko i crkveno predanje o pravilnoj proslavi Božića Za mnoge pravoslavne Srbe, karakteri verovanja i delova običaja koji se razlikuju ne samo od sela do sela već i od kuće do kuće, zbunjujući su jer ih prepoznajemo kao strane našoj pravoslavnoj veri.






PROČITAJTE JOŠ: Tihe godišnjice nasilja nad ERP u egzilu i njena pobeda nad svetom - KM NovineMeđu svim onim silnim godišnjicama i datumima "na današnji dan", nigde nećete moći da nađete podatak o nekoj od godišnjici nasilja nad najobespravljenijim delom srpskog naroda, onom koji je ostao veran Eparhiji raško - prizrenskoj u egzilu.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.