Borel: Deklaracija o nestalima i Nacrt statuta ZSO dobre vesti, ali zabrinjava situacija na terenu

Izvor: Beta, 02.Maj.2023, 23:21

Borel: Deklaracija o nestalima i Nacrt statuta ZSO dobre vesti, ali zabrinjava situacija na terenu

Šef evropske diplomatije Žozep Borel večeras je u Briselu izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na severu Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rešenje pre nego što izbije nova kriza.Posle nove runde dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je rekao da su "dobre vesti" večerašnje usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i predstavljanje prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), ali da situacija na terenu preti da ugrozi primenu nedavno postignutih sporazuma.Borel je kazao da vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, sa veoma niskom izlaznošću, "ne nude dugoročno političko rešenje"."Naprotiv, oni imaju potencijal da vode ka eskalaciji i da podriju primenu Sporazuma (o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije), što, nadam se niko ne želi. Postoji veliki rizik i zato sam pozvao obe strane da nađu rešenje koje omogućava brz povratak kosovskih Srba u institucije Kosova koje su napustili u novembru", naveo je Borel.Dodao je da "nije samo on veoma zabrinut", da su oba lidera "priznala težinu situacije na terenu" i da je "jasno da su potrebne akcije obe strane da bi bio izbegnut rizik od eskalacije"."Nažalost, lideri danas nisu uspeli da postignu saglasnost (o tome) i plašim ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kurti nakon sastanka sa Vučićem: Nacrt ZSO posledica želje za Republikom Srpskom na Kosovu

Izvor: Danas, 02.Maj.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras da je tekst nacrta za osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu "posledica želje za Republikom Srpskom na Kosovu" i istakao da nema dileme da taj nacrt "nije za Srbe nego za Srbiju".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.