Bolton: Lideri Srbije i Kosova su razgovarali o razmeni teritorija

Izvor: VOA, 05.Jul.2020, 11:40

Bolton: Lideri Srbije i Kosova su razgovarali o razmeni teritorija

Bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je u intervjuu za američko Udruženje stranih novinara (Foreign Press Association) da se razmena teritorija pominjala kao rešenje u razgovorima predstavnika Srbije i Kosova.  "Lideri su još 2018. pokazali želju da to pitanje reše, jer su uvideli da nema ekonomskog razvoja, niti stabinosti dok se odnosi ne normalizuju. I mislio sam da vredi pokušati, iako je pitanje za obe zemlje veoma kontroverzno. Jedna od stvari o kojoj su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija", rekao je bivši saventnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost koji trenutno promoviše svoju knjigu o dešavanjima u Beloj kući i često kritikuje američkog predsednika. Bolton kaže da ideja o razmeni teritorija u delovima Balkana, Zapadne Evrope i Nemačkoj nije dobro prihvaćena jer bi razmena na jednom mestu uzrokovala razmenu na drugom, što se dešavalo kroz istoriju. Ipak, Trampov bivši savetnik sumnja da bi Evropa i takav dogovor na kraju odbacila. "Da li zaista mislite da bi, u slučaju da su Kosovo i Srbija postigli dogovor čiji bi deo bila razmena teritorija, ostatak Evrope rekao da to nije prihvatljivo za njih i odbacili dogovor dve strane? Za mene je to nezamislivo". Bolton je kazao da je, konačno, na dve strane da postignu dogovor. Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači nikada nisu rekli da je razmena teritorija zvanično bila jedna od opcija za rešavanje pitanja Kosova, iako su mnogi poznavaoci prilika tvrdili da se to ozbiljno razmatralo.  Glas Amerike je kabinetu predsednika Srbije uputio pitanje o tome kako komentariše navode Džona Boltona, ali odgovor nismo dobili.  Aktuelni izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel demantovao je da je pod okriljem Trampove administracije postignut dogovor o razmeni teritorija i istakao da je Bolton vodio svoju politiku dok je bio u administraciji. Dok je bio deo Trampove administracije, Bolton je u avgustu 2018. rekao da SAD ne isključuju mogućnost teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova. "Sastanak bio prilika za slikanje" Bolton je komentarisao i sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu koji je trebalo da se dogodi 27. juna, a koji je otkazan nakon što je objavljena najava optužice za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.  "Ovaj samit između Srbije i Kosova svakako nije trebalo da dovede do sporauzma, naravno ja sam to posmatrao spolja, ali mi je delovao kao prilika za slikanje i ništa drugo. Na kraju se ništa od toga nije desilo", ocenjuje Bolton. Bela kuća je navodno dala pozitivan signal da se sastanak Srbije i Kosova ipak organizuje, ali i dalje nije poznato kada bi to moglo da se desi.  Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da je želeo snažniji angažman SAD na Balkanu zbog uticaja Rusije.  Ocenjuje da je rešavanje spora o imenu Severne Makedonije bio veliki uspeh, a da su preostali problemi Bosne i Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bolton: Lideri Srbije i Kosova su razgovarali o razmeni teritorija

Izvor: Danas, 05.Jul.2020

Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da je razmena teritorija pominjana kao mogućnost u razgovorima lidera Srbije i Kosova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.