Bogojavljenski običaji u Ranilugu stariji od jednog veka, na Gazivodama plivale i devojke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2020, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogojavljenski običaji u Ranilugu stariji od jednog veka, na Gazivodama plivale i devojke

Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležen je danas i na Kosovu i Metohiji. Na jezeru Gazivodo plivalo se za časni krst, a Kosovskom Pomoravlju u mestu Ranilug kolege iz televizije Puls Iz Šilova zabeležile su običaj koji se prektikuje, kako kažu meštani, više od sto godina.

Nikad više momaka nije ušlo u hladnu Binačku Moravu da bi Bogojavljenje proslavilo na način kako se to oduvek praktikuje u Ranilugu. Njih jedanaestorica, praćeni podrškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa mosta i obala, na tri stepena, jutros oko osam časova, plivaju sa časnim krstom. Običaj je da više puta zarone snažno držeći časni krst u ruci.

Retko se momcima iz Kosovskog Pomoravlja pridružuju i gosti. Ovaj put i Luka Jovanović iz Rume.

"Luku sam upoznao na fakultetu u Beogradu, pozvao sam ga na proslavu Bogajavljenja u moj zavičaj i on je sa radošću prihvatio i danas je sa mnom zajedno u Binačkoj Moravi plivao sa časnim krstom", kaže za Nenad Arsić iz Glogovca koji se nada da će sledeće godine ovde biti mnogo više njegovih kolega.

Plivanju sa časnim krstom prethodila je litija kroz selo praćena trubačima.

"Ovi običaji za Bogajavljenje stariji su od stotinu godina. Imamo tragove da se ovako obeleževalo i pre Prvog svetskog rata ne samo u Ranilugu, nego i u selu Korminjane, koje se takođe nalazi na obali reke Binačke Morave", kaže paroh raniluški Srđan Jerinić.

Pre nego što su u porti crkve Svetog Jovana u Ranilugu osvetili vodicu za koju se veruje da ima lekovita svojstva za dušu i telo, kumovi su rekli svoje. Običaj je da za časni krst u crkvi licitiraju domaćini iz Raniluga. Ko ponudi više novca, čuvaće časni krst u svom domaćinstvu narednih godinu dana, a to je od davnina simbol zdravlja, mira i berićeta za čitavu porodicu.

"Da uzmem krst odavno želim. Licitirao sam, ali nisam do sada uspeo. Ove godine ponudio sam 66 hiljada dinara i krst nosim u svoju kuću u Ranilug", kaže tridesetogodišnji Miloš Tasić zahvalivši komšijama koji su mu ove godine ustupili prednost. Miloš živi u domaćinstvu u Ranilugu sa roditeljima i sa suprugom i dvoje maloletne dece.

Bogojavljenje se slavilo i u drugim mestima Kosovskog Pomoravlja, a posebno svečano je bilo u manastiru Draganac, gde je liturgiju služio iguman ovog manastira otac Ilarion sa monaštvom i sveštenstvom.

Mileta Pitulić na Gazivodama četvrti put do Časnog krsta

Drugu godinu zaredom, a četvrti put ukupno, najbrži u plivanju do Časnog krsta na jezeru Gazivode bio je Mileta Pitulić iz Zvečana.

U ozbiljnoj konkurenciji i borbi sa hladnom vodom Mileta je uspeo da izađe kao pobednik i svojoj bogatoj kolekciji od tri Časna krsta i zlatnika sa likom ikone Bogojavljenja, pridodao je još jedan, ručno izrađen u duborezu.

"Bilo je izuzetno hladno, ali bi se zahvalio svima koji su učestvovali i na današnji ušli u ovu hladnu vodu. Mislim da je ove godine bilo najmasovnije i zato mi je i ova pobeda posebno draga jer je borba bila velika", rekao je Pitulić, prenosi Kosovo onlajn.

Centralna manifestacija proslave Bogojavljenja i plivanje za Časni krst, koja se već devetu godinu zaredom održava na Gazivodskom jezeru, okupila je ove godine najveći broj učesnika, pa je u hladnu vodu ušlo više od 140 plivača.

Pre samog čina plivanja, jezerom su odjekivali zvuci pesama o Kosovu, a iz grla plivača, ali i brojnih posmatrača čuli su i povici "Ne damo svetinje" kao podrška Srbima u Crnoj Gori.

Nakon molitvenih reči i pokropljenja osveštanom Bogojavljanskom vodicom episkop raško - prizrenski vladika Teodosija, blagoslovio je plivače i istakao da "se Bog ljudima javio kada je Sveti Protok i Preteča Jovan krštavao krštenjem pokajanja i ljude oslobodio greha".

"Neka je blagosloven današnji praznik Bogojavljanje, blagosov Božiji da bude na svima koji učestvuju u plivanju. Da nam današnji praznik bude na spasenje i da nas Gospod osvešta i nas i naš narod i da nam podari i snage i ukrepi nas da budemo pripravni za carstvo božije, za njegovo sveto i nebesko carstvo", rekao je vladika Teodosije uz pozdrav "Bog se javi".

Među mnogobrojnim muškarcima, hrabrost su pokazale i tri devojke koje su zaplivale jezerom. Po prvi put, u plivanju za časni krst učestvovala je i Ruskinja Julija Đerković, koja živi na Kosovu. Kaže da takvo iskustvo nije imala u rodnoj Rusiji, jer je osećala dozu straha od hladne vode.

"Ovo mi je prvo plivanje u hladnoj vodi i prelepo je. Posebno je lepo zbog današnjeg praznika, gde imamo osećaj da nas bog čuva u toku plivanja. Ne plivamo mi sami, nego po blagoslovu. Molitva pre samog ulaska i onda sve ide lako", rekla je Julija.

Drugu godinu za redom pliva i Milica Ristić koja je za razliku od prošle kada je samo ušla u vodi, ove godine isplivala čitavu deonicu.

"Ove godine sam isplivala do kraja i to je stvarno jedan neverovatan osećaj i posebno iskustvo", rekla je Milica Ristić i rekla da će i naredne godine nastaviti ovu tradiciju.

Organizatori i ovogodišnjeg plivanja za Časni ksrt bili su Crkvena opština Dubokopotočka, Dom kulture "Stari Kolašin" i Kancelarija za Kosovo I Metohiju, koji su za sve učesnike obezbedili zahvalnice i bocu Dečanskog vina.

"Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ove godine prijavljeno 140 plivača što je do sada neprevaziđeno, tako da se nadamo da ćemo u budućnosti sebi postavljati više ciljeve koje ćemo takođe ostvarivati", rekla je direktor Doma kulture "Stari Kolašin" Andrijana Živanović.

Osim osoblja Doma zdravlja iz Zubinog Potoka i pripadnika Vatrogasne jedinice, za bezbednost učesnika bili su zaduženi i pripadnici Crvenog krsta, ronilački i spasilački timovi koji su iz čamaca nadgledali da sve prođe u najboljem redu.

U prisustvu velikog broja vernika, u crkvi Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici, vladika Teodosije služio je svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao Bogojavljansku vodicu koju su vernici poneli kući.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.