Bogdanović: U Lešku mirno, ali napeto

Izvor: S media, 21.Avg.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: U Lešku mirno, ali napeto

Situacija u Lešku, nakon akcije zaplene bagera, mirna. Goran Bogdanović izjavio da je jutrošnja akcija Kfora i Euleksa jedna vrsta pritiska na gradjane severa Kosova koji su pokazali da su spremni da se odupru svim jednostranim potezima Prištine.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je situacija u Lešku na severu Kosova mirna, ali napeta, nakon što su gradjani dopustili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kforu i Euleksu da zaplene bager za koji veruju da je učestvovao u rušenju prelaza Jarinje.

Bogdanović je agenciji Beta rekao da je bager konfiskovan posle dvočasovne blokade, jer su predstavnici Kfora i Euleksa nabavili i predali potvrdu o privremenom oduzimanju te mehanizacije.

"Situacija je sad mirna, ali i dalje vlada napetost. Nemamo ništa protiv da se ispita ko je palio punkt Jarinje (27. jula), ali način na koji se to radi i demonstrira sila apsolutno su neprihvatljivi", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da su meštani Leška u panici rano jutros blokirali puteve kako bi sprečili jake snage Kfora i policije Euleks da zaplene bager, jer o tome nisu bili obavešteni.

"Bitno je da je sada mirno, ali je zabrinjavajuće to što su istražitelji Euleksa pokušali bez dokumentacije da konfiskuju bager. To je najviše iritiralo ljude i zato su u većem broju izašli na ulicu i blokirali puteve", rekao je Bogdanović.

Građani Leposavića propustili Kfor

Tači oprema kosovsku policiju?

Kacin: Lažna dilema Kosovo ili EU

On je ocenio zabrinjavajućim što o akciji medjunarodnih snaga nije bila obaveštena lokalna samouprava, iako je o tome bio postignut dogovor sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i drugim zvaničnicima.

"Narod (na severu Kosova) i zvanični Beograd čvrsto su opredeljeni da se nastavi dijalog (Beograda i Prištine), da se svi problemi rešavaju mirnim putem. Svi sporovi koji postoje pre svega se moraju rešavati sa gradjanima, a zatim i sa zvaničnim Beogradom", rekao je Bogdanović.

Ocenio je da je jutrošnja akcija Kfora i Euleksa u Lešku takodje jedna vrsta pritiska na gradjane severa Kosova koji su pokazali da su budni i spremni da se odupru svim jednostranim potezima Prištine i dela medjunarodne zajednice na Kosovu.

"Gradjani Kosova i Metohije spremni su jedino mirnim putem da rešavaju probleme, ali i da fizički brane svoje legitimne interese", rekao je Bogdanović.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.