Bivši komandant Kfora: Imamo dva zadatka

Izvor: B92, 03.Jan.2023, 17:42

Bivši komandant Kfora: Imamo dva zadatka

Bivši komandant Kfora general-major Ferenc Kajari istakao je da je zadatak te misije da održi bezbednost na Kosovu.

Međutim dodao je i da je njihov zadatak i da u slučaju eskalacije situacije, budu spremni da intervenišu, prenosi Albanijan post.

Kajari je naglasio da je najkritičniji trenutak, dok je bio na čelu Kfora, bio 31. jul, kada su Srbi na severu Kosova postavili barikade.

"Smatram da su u ovom slučaju najvažnije brze i kontinuirane konsultacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa nadležnim rukovodiocima. Ovo je faza sukoba u kojoj se uspeh može postići efikasno i brzo. Ako to ne uspe, onda smo prinuđeni da upotrebimo vojnike u operativnoj zoni i njihovim sredstvima likvidiramo izvor problema koji ugrožava bezbednost. Tog 31. jula brzo sam kontaktirao lidere, vodio uspešne pregovore i sreo se sa srpskim liderima. Delimično zahvaljujući tome bilo je moguće rešiti uzavrelu situaciju", isrpičao je Kajari.

Kakoje dodao, najvažnije je bilo filtrirati dezinformacije i dostaviti prave informacije generalštabu.

"Velika količina lažnih informacija, koja se, uglavnom, širila društvenim medijima, dodatno je podstakla napetost. Na sreću, problem je rešen, a strane su se na kraju dogovorile da se stvar reši mirnim putem u Briselu", kazao je on, zahvalivši se i specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, koji je, takođe, vodio intenzivne pregovore da se situacija reši.

Kajari je objasnio da Kfor može da pruži podršku ako Euleks nema dovoljno resursa za rešenje problema.

"Moram reći da u proteklih pet do šest godina, uz jedan izuzetak, ni snage Euleksa, a ni Kfora nisu bile potrebne. Taj izuzetak je bio u septembru, kada su uklonjene barikade na severu i postignut međunarodni sporazum, prema kojem bi snage Kfora bile raspoređene na to područje i preuzele zadatke u vezi sa održavanjem bezbednosti od Kosovske policije, koja je morala da napusti to područje", objasnio je on.

Kada se situacija stabilizovala Kfor je, kaže, postepeno vratio nadležnosti kosovskoj policiji.

"Upravo kao rezultat ovih događaja Vrhovna komanda NATO u Napulju je uvela novu meru, prema kojoj, u određenim slučajevima, komandant Kfora mora da preuzme ulogu prvog reagovanja u operativnom području Kosova kako bi ponovo uspostavio mirnu i bezbednu situaciju i obezbedio slobodu kretanja", rekao je Kajari.

Prema njegovim rečima, Mađarska ima ključnu ulogu u održavanju mira na Kosovu.

"Mađarske snage su prisutne u Kforu od 1999. godine. Mađarski kontingent sada čini skoro 400 vojnika", dodao je Kajari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.