Bivši ambasador SAD: Svako brzo doneto rešenje za Kosovo i Metohiju bilo bi loše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 12:30

Bivši ambasador SAD: Svako brzo doneto rešenje za Kosovo i Metohiju bilo bi loše

Bivši američki ambasador u Beogradu, Kameron Manter, izjavio je da bi postizanje brzog sporazuma između Beograda i Prištine bilo loše rešenje i da ne bi imalo šanse za uspeh.

"Kosovski problem i ono sa čime se Srbija i Kosovo suočavaju su kompleksni i ozbiljni", izjavio je Manter i dodao "da će trebati i mudrosti i perspektive da bi se došlo do trajnog rešenja".

"U diplomatiji je obično slučaj da ko god žuri dobija najgori sporazum", naglašava on >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u razgovoru za Tanjug odgovarajući tako na pitanje kako vidi najave iz nekih međunarodnih krugova da bi do konačnog rešenja kosovskog problema moglo doći veoma brzo.

"Svaka inicijativa koja je užurbano zamišljena i slabo koordinisana, bez obzira ko ju je predložio, neće rešiti veoma duboke probleme sa kojima Srbija i Kosovo treba da se suoče", rekao je Manter.

Na pitanje mogu li se očekivati pomaci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine i kako vidi ulogu Brisela, odnosno specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, koji po nekim ocenama, želi da vrati dijalog na početnu poziciju, i tako ustvari zastupa stav Nemačke, Manter odgovara da treba izbeći, unapred smišljena tumačenja Lajčakove pozicije".

Kaže da na osnovu ličnog iskustva, iz kontakata koje je imao sa slovačkim diplomatom i bivšim predsednikom GS UN, smatra da Lajčak prava ličnost, po znanju, načina razmišljanja i fer pristupu, koja može da vodi dijalog relevantnih lidera oko sporazuma.

"Lajčak može da vodi ovaj proces, ako su oni spremni da ostave sa strane kratkoročne političke rivalitete i traže dugotrajni mir i prosperitet za građane koje predstavljaju", smatra Manter.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o ulozi SAD-a u dijalogu kao i spremnosti Vašingtona da sarađuje sa Briselom i te može li se očekivati i neka samostalna inicijative "Bele kuće", Manter ističe značaj saradnje SAD sa saveznicima u Evropi, za šta se, kaže, maksimalno zalagao u vreme kada je bio američki diplomata na Balkanu.

"Po mom mišljenju to je i logika zdravog razuma, jer su i balkanske zemlje evropske i ni jedan sporazum neće biti održiv bez podrške Evrope" objašnjava Manter, koji je bio na visokom položaju u administraciji Bila Klintona, ali i ambasador u Beogradu u administraciji Džordža Buša.

On je dodao da je EU glavni trgovinski partner i pruža najveću pomoć regionu, ali skreće pažnju i da SAD igraju značajnu ulogu kada je reč o bezbednosti i ekonomskom razvoju zapadnog Balkana.

"Nadam da će aktuelna administracija u Vašingtonu, nastaviti tradicionalnu saradnju sa evropskim prijateljima kako bi obezbedila svetlu budućnost za balkanske zemlje", konstatovao je Manter.

Pitanje Tanjuga - kako vidi srpsku državnu politike u ovom trenutku, uzimajući u obzir regionalne i međunarodne okolnosti, ali i unutrašnje - opstrukciju izbora dela opozicije sa ciljem delegitimizacije vlasti, za šta podršku dobijaju i sa nekih evropskih adresa, kaže da je zanimljivo, ali da on trenutrno nije baš u toku.

"Ovo je pitanje koje mene jako zanima - srpski političari nikada nisu dosadni, ali nažalost, zbog korone virusa, nisam bio u mogućnosti da posetim region neko vreme," kaže on.

"Mogu samo da se nadam", dodaje, "da je Srbija nastavila da sprovodi reforme i da bi bila sve bolji kandidat za učlanjenje u EU, ali ne samo reforme za pristupanje, već za opšte dobro građana".

"Nedvosmislena podrška demokratskim slobodama uključuje i slobodu medija, širok izbor političkih opcija i mudro upravljanje ekonomskog razvoja, uključujući stalni napori za sprečavanje korupcije" poručuje Manter.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.