Bez rominga tek za tri godine

Izvor: Večernje novosti, 17.Nov.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez rominga tek za tri godine

Ukidanje dodatnih naplata za razgovore u zemljama Balkana UKIDANjE rominga za zemlje Zapadnog Balkana odavno nije samo ekonomsko pitanje, već je i političko. Već duže vreme postoji inicijativa da se potpiše sporazum za zemlje Zapadnog Balkana o ukidanju ovih nameta, ali je zasad najizvesnije da će taj sporazum parafirati Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su pre nekoliko godina postigle dogovor o snižavanju cena rominga. Tom dogovoru htele su da >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << se priključe Albanija i srpska pokrajina Kosovo, a sada su sve veći spoljni pritisci da se na to i pristane. - U aprilu sledeće godine u Beogradu će biti održan samit i Evropska komisija očekuje da se tada potpiše sporazum o ukidanju rominga za Zapadni Balkan - govori, za “Novosti”, ministar telekomunikacija Rasim Ljajić. Pročitajte još - Bez rominga na Balkanu? - Mi imamo dogovor između četiri zemlje, ali za Zapadni Balkan se podrazumeva Albanija plus Kosovo. Treba videti da li će se ukinuti roming za Srbiju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru ili će se čekati da bude možda potpisan sporazum za ceo Zapadni Balkan, u aprilu. Svakako, to je pitanje politike i statusa Kosova u tome. Jedna je ideja da se potpiše sporazum samo za ove četiri zemlje. To bi praktično značilo da bi roming bio ukinut u leto 2021. godine. Prema rečima ministra Ljajića, period od dve godine biće potreban za prilagođavanje i pripreme, kada je reč o potpunom ukidanju rominga. Za ove četiri zemlje, to bi sve moglo relativno brzo da se završi, ali je politički sporno pitanje ostalih. Ipak, sigurno je i da se operaterima u našoj zemlji ne žuri mnogo sa ukidanjem rominga, jer je jasno da se na tome dobro zarađuje. Pročitajte još - Od proleća jeftiniji roming u regionu Ranije je postojala inicijativa da se potpuno ukine roming na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključe Direktivi za ukidanje rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming. Od toga, ipak, ništa nije bilo. ODLAZNI POZIV 28 DINARA PROSEČNA cena odlaznih poziva u zemljama regiona - Makedonija, Crna Gora i BiH, iznose 27,99 dinara minut. Dolazni pozivi su 7,39 dinara minut, a SMS - 8,89 dinara. Za zemlje EU, prosečna cena odlaznih poziva je 49,90 dinara, uz uspostavljanje veze 79,90 dinara, dolazni pozivi 9,90 dinara, uz uspostavljanje veze 39,90, a SMS je 29,90 dinara.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ukidanje rominga tek za TRI GODINE

Izvor: Blic, 18.Nov.2018, 10:44

Ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana odavno nije samo ekonomsko pitanje, već je i političko. Već duže vreme postoji inicijativa da se potpiše sporazum za zemlje Zapadnog Balkana o ukidanju ovih nameta, ali je zasad najizvesnije da će taj sporazum parafirati Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.