Bez prištinske delegacije na samitu u Pragu

Izvor: RTS, 12.Sep.2019, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez prištinske delegacije na samitu u Pragu

Kosovski zvaničnici neće prisustvovati samitu o Zapadnom Balkanu u Pragu, negodujući na izjave češkog predsednika Miloša Zemana da njegova zemlja želi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.
Portparolka kosovske vlade Donjeta Gaši rekla je da se na Kosovu pripremaju za vanredne izbore, koji sprečavaju premijera u ostavci Ramuša Haradinaja da prisustvuje samitu.

"Haradinaj samit u Višegradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vidi kao veoma važan forum koji doprinosi demokratskim procesima, saradnji i visokim evropskim vrednostima i zbog toga će Kosovo ostati sastavni i aktivni deo toga", podvukla je Gaši, a prenose mediji u Prištini.
Dodaju da je portparol češke vlade Jana Adamcova potvrdila da nijedan kosovski zvaničnik neće prisustvovati događaju i da će biti prisutni samo predstavnici kosovske ambasade.
Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je da su najave da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova "deo napora Beograda da širi lažne vesti".
"Češka Republika preko svog ministra spoljnih poslova Tomasa Petričeka potvrdila je snažnu podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj zemlji i njenoj integraciji u EU, NATO i međunarodne organizacije. Naše prijateljstvo i partnerstvo čvrsti su kao kamen", napisao je Pacoli na društvenim mrežama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zeman je digao veliku prašinu, sad Amerikanci smiruju Prištinu

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 07:54

Prag -- Ne stišavaju se reakcije na izjavu češkog predsednika Miloša Zemana da bi njegova zemlja mogla uskoro da preispita priznavanje nezavisnosti Kosova...Ambasador SAD u Češkoj Stiven King sastao se sa diplomatskim predstavnikom u Pragu privremenih prištinskih institucija Arberom Vlahiujem,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.