Bespotreban predmet za pravosuđe

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bespotreban predmet za pravosuđe

Čačak -- Ni teško ranjavanje na Kosovu, ni invaliditet, ni odlasci u Kancelariju predsednika, nisu pomogli Nikoli Davidoviću da protiv njega ne bude pokrenut proces.

Među brojnim predmetima kojima je, verovatno bespotrebno, zatrpano srpsko pravosuđe jeste i slučaj protiv bivšeg oficira vojske, a sada oficira policije Nikole Davidovića.

Međutim, on je čvrst u svom stavu da državi, kojoj je zahvalan na školovanju, ne duguje ništa, jer je mnogo više u nju uložio, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a i dalje ulaže kao pripadnik MUP-a.

Kada je odlučio da sivomaslinastu uniformu zameni plavom, za Čačanina Nikolu Davidovića započeo je sudski proces koji je pokrenula Vojska Jugoslavije, pa Vojska Srbije i Crne Gore i konačno Vojska Srbije. Već 13 godina od njega se traži da vrati školarinu, za vreme provedeno na Vojnoj akademiji. A kako se spor razvlačio po sudovima, suma koja se od njega potražuje višestruko je smanjivana i dostiže apsurdan iznos, kaže Nikola Davidović.

„Sa 126 000 sveo se na manje od 5.000 dinara, mada još uvek nije sve završeno", kaže Nikola Davidović

Nakon šetanja po sudnicama, slučaj je konačno stigao pred Osnovni sud u Čačku, u kome smo dobili informaciju da je od 24. novembra predmet predat veštaku, a potom će se postupati u skladu sa zakonom. Nikola Davidović kaže da mu nije jasno zbog čega je i on uprkos teškom ranjavanju na Kosovu od NATO alijanse, kao ratni vojni invalid treće kategorije i oficir u policiji, svrstan u kategoriju sa onima kojima je zaista mestu u sudu ili iza rešetaka.

„Kao znači za četiri ukradena tenka, koji su bili u to vreme 2008, 2009. Ukradeni sa strelišta Nikinci, gde je višemilionska vrednost, špijunske afere, sateliti i ostalo... Tako da jednostavno za predstavnike vojske je isti postupak, odnosno ista se pažnja poklanja tim, da kažem predmetima i ovom predmetu koji je toliko beznačajan da je to jedna velika sramota za državu", rekao je Davidović.

Nikola navodi da je zamenik vojnog pravobranioca Novica Pejčić zatražio od vrhovnog vojnog pravobranioca još 2000. godine da se obustavi ovaj proces. Umesto obustave, došlo je do kratkog prekida, a kada je mislio da je okončan, stigla je nova tužba. Pre osnivanja policijske, na Vojnoj akademiji ranije su školovane i buduće starešine policije, ali sudeći po primeru Nikole Davidovića, to se sada kažnjava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.