Beogradu sada i Euleks dobar

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradu sada i Euleks dobar

Bez obzira na čvrst stav šefa diplomatije Vuka Jermića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića, ublaženi predlog srpske rezolucije o istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999. ipak podrazumavs da umesto UN glavnu reč u istrazi ima Euleks.

Savet bezbednosti bi imao nadzornu ulogu, odnosno predložio bi jednu ličnost koja bi kontrolisala rad misije EU na KiM,i kojoj bi podnosili izveštaj o učinjenom.

Srbija je prvobitno predlagala da u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << istragu po navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija bude uključen i Savet bezbednosti jer "Euleks nema nadležnost da istražuje van teritorije Kosova, što je neophodno jer se u izveštaju spominju i zločini na području Albanije".

- Ovo je skandal! Stvarno sam iznenađen! Ministar Jeremić je potpuno drugačije govorio! To je još jedan dokaz da nemamo svoju politiku, već da radimo kako nam SAD i pojedine evropske države kažu. Sada je očigledno da od istrage neće biti ništa, i da su zločini nad Srbima dozvoljeni, a da su zločinci heroji. Politika naše Vlade je poražavajuća jer ponižava i Srbe i srpsku državu - kaže Ljubomir Kragović, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

U SB predlog su podržale Rusija i Kina. Usprotivile su se SAD, Francuska i Velika Britanija, kojima se ne dopada ni ovako promenjena rezolucija, niti što u odlučivanju učestvuju predstavnici Pekinga i Moskve.

- Bilo je očekivano da će države koje su priznale nezavisnost Kosova biti protiv ponovnog uvođenja UN na velika vrata, kada je očigledno da se istraga odnosi na najviši vrh vlasti u Prištini. Iz političkog oportunizma su protiv da se oformi poseban tim UN. Jedino što smo mogli jeste da se prilagodimo jer nam je inters da rezolucija prođe i da se dogodi istraga - kaže Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM.

Zbog nezadovoljstva "trojke" u Savetu bezbednosti, govori se i o dodatnim izmenama srpske rezolucije.

- Ne verujem da će tražiti i izdejstvovati još ustupaka. Ipak, silom ne možemo da nametnemo svoje stavove. Oni bi isto tako bili protiv, i ne bi ništa postigli - zaključuje Ivanović.

Uprkos tome što u oktobru završava političku karijeru, švajcarski senator Dik Marti dobio je mogućnost da do kraja januara iduće godine podnese novi izveštaj o aferi trgovine organima na Kosovu, i to pred odborom za ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

Ovu mogućnost daje rezolucija o reformi PS SE koju su u sredu u Strazburu izglasali poslanici iz 47 država članica Saveta Evrope. Prema tom dokumentu, svi poslanici u PS SE dobijaju ovlašćenje da prate sprovođenje u delo rezolucija usvojenih na osnovu njihovih izveštaja. Ovo ovlašćenje trajaće 12 meseci od dana usvajanja  izveštaja odnosno rezolucije.

Poslanik će moći da izvesti nadležni odbor PS SE o tome da li su i u kojoj meri njegov izveštaj i rezolucija ostali "mrtvo slovo na papiru". Ovo novo pravilo treba da doprinese efikasnosti rada PS Saveta Evrope, čije veoma važne rezolucije posle izglasavanja često padnu u zaborav jer su države samo moralno obavezne da ih sprovode.

Reforma bi tako trebalo da omogući i Diku Martiju da da zvaničnu ocenu o tome kako je Euleks na delu odgovorio na zahtev iz januarske rezolucije PS SE o sprovođenju objektivne istrage o trgovini organima na Kosovu. I jedna druga tema zanimljiva za Srbiju mogla bi tako da dobije nastavak: reč je o zaštiti svedoka na Balkanu o čemu je u januaru izveštaj i predlog rezolucije podneo poslanik iz Monaka Žan Šarl Gardeto.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Beogradu sada i Euleks dobar

Izvor: TvojPortal.com, 24.Jun.2011

/vesti online/ Bez obzira na čvrst stav šefa diplomatije Vuka Jermića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića, ublaženi predlog srpske rezolucije o istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999. ipak podrazumavs da umesto UN glavnu reč u istrazi ima Euleks.. Savet bezbednosti bi...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.