Barikade još veće, KFOR bacao letke

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barikade još veće, KFOR bacao letke

Kosovska Mitrovica -- Blokade na severu Kosova nastavljene. Neprohodni svi važniji putni pravci ka administrativnim prelazima. Kfor lecima upozorava da su blokade puteva nezakonite.

Na severu kažu da se od totalnih blokada puteva neće odustati dok se sa prelaza ne povuku albanski carinici i policajci. KFOR ojačao blokade na prelazima.

Zbog blokada na severu Kosova se oseća sve veća nestašica životnih namirnica, a velike teškoće izaziva nestašica goriva, zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je redukovan saobraćaj i drastično je poskupeo taksi prevoz.

22.01 - Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da SAD snažno podržavaju proširenje vlasti Prištine na celoj teritoriji Kosova, saopštila je pres služba kosovske predsednice Atifete Jahjaga, koja se danas u Njujorku srela sa šeficom američke diplomatije.

"Američka državna sekretarka je saopštila da je saradnja sa Evropskom unijom i njenom misijom na Kosovu, Euleks, od posebnog značaja", navodi se u saopštenju predsednice Kosova.

21.22 - Srbi na severu Kosovske Mitrovice izručili su dodatne količine peska i kamenja na glavnom mostu koji razdvaja severni od južnog dela grada i tako ojačali barikadu.

To je, kako okupljeni kažu, odgovor na letke Kfora u kojima se kaže da barikade nisu pravi način za izražavanje nezadovoljstva.

Situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, a u blizni mosta se nalazi nekoliko stotina građana koji, kako kažu, prate dešavanja.

Na severnoj strani mosta su pripadnici kosovske policijske službe, a na sredini je parkirano jedno vozilo policije, dok se na južnoj strani nalazi oklopno vozilo Euleksa.

20.43 - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio da se nada da će rezultat sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine biti novi dogovori dve strane.

On kaže da će uskoro biti obnovljen slobodan protok robe između Kosova i ostatka Srbije.

20.27 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun razgovarao je sa predstavnicima kosovskih vlasti o situaciji na severu Kosova i dijalogu Beograda i Prištine i tom prilikom pozvao na uzdržanost i rešavanje problema putem dijaloga, rečeno je večeras Tanjugu u sedištu Svetske organizacije.

"Generalni sekretar naglasio je potrebu da se dugotrajni problemi rešavaju dijalogom i na miran način i pozvao na strpljenje i uzdržanost kako bi se obezbedila stabilnost na terenu", navode u kabinetu Ban Ki Muna.

20.00 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Srbija čeka odgovor iz Brisela na svoju inicijativu za rešenje problema na Kosovu, i da je spremna za dijalog.

"Najbitnije da je sada mirno. Jeste napeto, ali je mirno", rekao je Bogdanović, kao i da će Srbi ostati na barikadama na severu sve dok albanski carinici budu na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

19.22 - Šef Euleksa Gzavije de Marnjak posetio je danas administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, i pozvao na uklanjanje barikada.

Marnjak je, kako je saopštila pres služba misije EU na Kosovu, rekao da su oba prelaza (Kapija 1 i 31) "tehnički spremni da budu potpuno operativni", ali da barikade koje su postavljene na obližnjim putevima onemogućavaju njihovo otvaranje.

Međunarodna zajednica, uključujući EU i NATO, podržavaju napore da se uspostave normalni trgovinski odnosi i ukine trgovinski embargo, navedeno je u saopštenju Euleksa.

"Barikade su na štetu naroda. Mi smo učinili taj korak u nastojanju da poboljšamo protok i pristup robi i mislim da bilo koji potez koji to sprečava jednostavno uperen protiv stanovništva", ocenio je šef Euleksa.

18.20 - Letak koji je danas Kfor izbacivao nad Kosovskom Mitrovicom ne plaši građane severa Kosova, ocenio je danas predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.

"Bez obzira na letke koje je danas Kfor bacao, građani severa Kosova i Metohije nisu zaplašeni jer se oni sa tim problemom suočavaju već 12 godina", ukazao je on.

17.40 - Borko Stefanović kaže da još nije stigao odgovor na predlog za rešenje problema na prelazima Jarinje i Brnjak koji je Srbija dostavila Evropskoj uniji.

"Imamo komunikaciju sa predstavnicima EU i o našoj inicijativi se razmišlja, odgovor očekujemo što pre", izjavio je Stefanović agenciji Beta i dodao da je u inicijativi Srbije, upućenoj 16. septembra, iznet stav da "na prelazima Jarinje i Brnjak ne bi trebalo da bude takozvanih kosovskih carinika, a sve ostalo je predmet dogovora".

Stefanović je podsetio da Kosovo kao jedinstvena carinska teritorija funkcioniše od 2000. godine, ali da su prelazi Jarinje i Brnjak uvek imali poseban status.

"Postojali su Euleks carinski službenici i u jednom vrlo kartkom periodu bilo je pokušaja da tamo bude službenik kosovske carine albanske nacionalnosti. To je bio jedan kratak period i zatim je to bilo onemogućeno. Kosovski carinici na severu ne mogu da budu zato što je planom od šest tačaka, koji je potvrdio i Savet bezbednosti UN podvučeno da na ta dva prelaza treba da postoje - citiram : samo medjunarodni carinski službenici", precizirao je Stefanović.

17.02 - Kfor je lecima iz helikoptera bacanim iznad Kosovske Mitrovice upozorio građane na severu Kosova da su blokade puteva nezakonite i da ih ne smatra mirnim protestom. Leci su popodne izbačeni iz helikoptera, a štampani su na srpskom i engleskom jeziku, sa znamenjima Kfora.

U tekstu se navodi da Kfor priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije, ali da blokade puteva ne predstavljaju prihvatljiv način za izražavanje nezadovoljstva stanovništva.

"Blokade puteva su nezakonite i stoga ne potpadaju pod mirne demonstracije. Blokade puteva predstavljaju opasnost za sve u vanrednim situacijama, jer pomoć neće biti u stanju da dopre do onih kojima je potrebna", navedeno je u tekstu.

Kfort takođe ističe da je "u skladu sa Rezolucijom 12 44 odgovoran za ponovno obezbeđivanje slobode kretanja”.

16.00 - Među Srbima u enklavama južno od Ibra, poziv da se slolidarišu sa Srbima sa severa, jedna je od glavnih tema. Međutim, ne smatraju svi da je trenutak za to pogodan.

Bojan Stojanović, gardonačelnik Gračanice, kaže da se solidarnost nije retorički patriotizam, dok Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja Gračanica isitče da je sam opstanak Srba na prostoru KIM nešto što je solidarnost.

13.00 - Demokratska stranka Srbije zatražila je da se sa administrativnih prelaza na severu Kosova povuku carinici Kosova i da sve poslove na prelazima preuzme UNMIK.

12.45 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio za B92 da je Vlada Srbije na telefonskoj sednici prošle nedelje odlučila da vrati sever Kosova u sistem naplate PDV-a.

12.10 - Kosovska ministarka za trgovinu Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da danas neće biti doneta odluka o uvođenju reciprociteta zabrane uvoza robe iz Srbije.

Kosovski carinici su izvestili da je tokom vikenda na Kosovo ušlo blizu 200 kamiona sa robom proizvedenom u Srbiji.

"Vlada Kosova neće vraćati odluku danas, mada se to može desiti u narednim danima, ako srpska vlada ne bude priznavala pečat kosovske carine”, kazala je minnistarka za trgovinu prištinskim medijima.

12.05 - Predstavnici Srba i Kfora dogovorili su se oko 11.30 da se vojnici sklone sa puta Kosovska Mitrovica-Zubin Potok, u mestu Jadnjevica, gde su zaustavljali i kontrolisali vozila.

11.25 - Radnici jednog od najvećih auto-prevoznika sa severa Kosova, Kosmet prevoza, održali su protestnu vožnju ulicama Kosovske Mitrovice.

Kolona od deset autobusa sa srpskim zastavama, uz sirene, prošla je kroz glavne ulice Kosovske Mitrovice.

„Kosmet prevoz je ovim protestom dao podršku građanima Kosovske Mitrovice i celog severa pokrajine", objasnio je direktor Kosmet prevoza Miroslav Savić.

Prema njegovim rečima, Kosmet prevoz obavlja delatnost prevoza đaka, studenata i svih građana, a međunarodna zajednica im je oduzela pravo na rad, s obzirom na to da je ceo sever Kosova u blokadi.

„Na ovaj način iskazujemo protest i izražavamo stav da niko nema pravo da otuđuje ovaj deo pokrajine i da nam oduzme osnovno pravo, a to je pravo na rad", poručio je Savić.

11.18 - Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića oštro je negirao pisanje prištinskog dnevnika "Zeri" da je na marginama generalne skupštine UN u Njujorku moguć susret Tadića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

"Niti je bilo planirano, niti je moguće, niti će biti sastanka predsednika Tadića sa Tačijem", rečeno je agenciji Beta u kabinetu predsednika Srbije.

Prištinski dnevnik "Zeri" objavio je danas da "Tačijeva poseta Nujorku može pomoći postizanju sporazuma o uklanjanju barikada sa puteva na severu Kosova" i da je taj sporazum moguće postići nakon susreta sa Tadićem i uz prisustvo visokih predstavnika Evropske unije i SAD.

10.00 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je izjavio da uklanjanje barikada na putevima koji vode ka prelazima 1 i 31 na severu nije u nadležnosti kosovskih institucija.

"Što se tiče barikada ponavljam da je to u nadležnosti Kfora i Euleksa", rekao je Redžepi TV stanici "Top čenel” u Tirani.

"Ali ako se traži i učešće naše policije, nema problema. Radi se o sporednim putevima za snabdevanje, ali ako to predstavlja problem za Kfor, barikade će biti uklonjene", kazao je Redžepi.

Prištinski mediji navode da Kfor i Euleks "prećutkuju" izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova o odgovornosti za uklanjanje barikada koje su postavili lokalni Srbi na severu Kosova.

09.30 - Kfor je jutros pokušao da u selu Jagnjenica na teritoriji opštine Zubin Potok kontroliše saobraćaj i uspostavi kontrolni punkt na putu Zvečana i Zubinog Potoka. Srbii su se brzo potom okupili i blokirali Kfor. Srbi su postavili kamion natovaren građom i tako blokirali nemačke vojnike, koji su se povukli na put koji vodi prema albanskom selu Čabra. Srbi propuštaju saobraćaj i motre na jedinice Kfora kako ne bi ponovo pokušale da uspostave kontrolni punkt.

09.00 - Pripadnici KFOR-a od jutros detaljno kontrolišu sve putnike i automobile koji se od Kosovske Mitrovice kreću prema Zubinom Potoku. Oni su postavili kontrolni punkt na putu kojim se skreće za albansko selo Čabra, gde se od jutros okupio i veliki broj Srba.

08.00 - Kako piše "Politika" Vlada Srbije je na telefonskoj sednici odlučila da sever Kosova vrati u poreski sistem zemlje, da se ukine Uredba koja se odnosi na carinski postupak preko kontrolnih punktova i da se počne ponovna naplata PDV.

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima, rekao je za "Politiku" da suština ponovnog uvođenja PDV-a upravo dokazivanje da "sever nije u rukama kriminalaca".
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.