Balkon ka Balkanu

Izvor: SEEcult.org, 15.Sep.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkon ka Balkanu

Umetnički festival “Balkon ka Balkanu” biće održan od 19. do 21. septembra u Baden-Badenu, uz učešće 14 umetnika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Nemačke, koji će se predstaviti instalacijama, filmovima i performansima, pružajući ličnu sliku Balkana koji je uvezan mnogim mitovima.

Na festivalu učestvuju: Šota Bukoši (Shota Bukoshi), Štefani Buš (Stefanie Busch), Jane Čalovski (Yane Calovski), Hristina >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Ivanoska, Jana Jakimovska, Đorđe Jovanović (Gjorgje Jovanovik), Adela Jušić, Božidar Katić, Vikenti Komitski, Mladen Miljanović, Alban Muja, Marta Popivoda, Boba Mirjana Stojadinović i Nenad Tonkin.

Program će biti održan na Marktplacu i okolini, a fokusiran je na savremene teme, za razliku od uobičajene slike o Balkanu u Nemačkoj koja se vezuje za raspad bivše Jugoslavije ili za ratove 90-ih.

     Gjorgje Jovanovik, Hip Hip Hurra (2014), Druck auf Holz, ljubaznošću umetnika

Uz performans Adele Jušić i vođenje kroz sve radove na festivalu, zvaničnu dobrodošlicu poželeće direktor Štatliše Kunsthalea Baden-Baden Johan Holten (Johan Holten) i kustoskinja projekta Ksenija Čočkova, nakon čega sledi projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma beogradske autorke Marte PopivodeJugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” (2013), te “Balkanska žurka” sa Nenadom Tonkinom.

     Marta Popivoda, Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo, kadar iz filma



I 20. septembra biće organizovano vođenje kroz sve radove na festivalu, a umetnica Boba Mirjana Stojadinović iz Beograda potom će pokazati “nevidljiva mesta” na Marktplacu i u okolini.

Za 21. septembar, uz vođenje kroz izložene radove, najavljena je i projekcija filmova kosovske autorke Šote Bukoši (Shota Bukoshi) “Izgubljene cipele” (Këpucet e humbura, 2012) i “Dve ljubavne priče” (Dy rrëfime dashurie, 2008).

     Vikenti Komitski, Who wants to live forever (2010), 14 Zelte, ljubaznošću umetnika

Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

*Foto na vrhu: Boba Mirjana Stojadinović, Nevidljive istorije - preklapajući prostori

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

21. Ex ponto – Novi mostovi

Izvor: SEEcult.org, 16.Sep.2014, 13:28

Međunarodni festival savremenih izvođačkih umetnosti Ex Ponto predstavlja od 14. do 21. septembra u Ljubljani i Novom Mestu osam provokativnih predstava iz Slovenije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Belgije, Meksika i sa Kosova, pod sloganom “Novi mostovi”, a prvi put nudi i program dokumentarnog...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.