BIRN: Švendiman glavni tužilac suda za ratne zločine OVK

Izvor: Studio B, 11.Dec.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIRN: Švendiman glavni tužilac suda za ratne zločine OVK

Američki pravnik Dejvid Švendiman biće glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine koji će suditi visokim zvaničnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), saznaje BIRN.

Švendiman, čija je prethodna misija bila istraživanje o proneverama i korupciji u Avganistanu, naslediće ove nedelje Klinta Vilijamsona na mestu glavnog tužioca Specijalne istražne radne grupe Evropske unije za Kosovo, rekli su BIRN-u neimenovani izbori u EU.

Švendiman je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. i vodio je specijalno odeljenje bosanskog tužilaštva za ratne zločine tokom poslednje dve godine koje je proveo u toj zemlji.

Dok je radio u Bosni, Švendiman je izazvao polemiku kada je obustavio dve istrage za ratne zločine nad bosanskim Srbima.

On je tada uporno tvrdio da mora da deluje u interesu pravde "čak i ako bi mu odgovor javnosti mogao doneti neprijatnosti", kako je rekao BIRN-u po isteku mandata.

Posle misije u Bosni, on je nastavio rad na mestu pomoćnika federalnog tužioca u rodnoj državi Juti u SAD i predavao pravo na Univerzitetu u Juti, a nakon toga je angažovan u Avganistanu.

U sklopu službe u američkom Ministarstvu pravde, Švendiman je imao veći broj prekomorskih misija u Bangladešu, Tajlandu i Vijetnamu.

Specijalni sud treba da bude otvoren u Holandiji, a očekuje se da će neki visoki zvaničnici OVK biti optuženi za zločine počinjene tokom i posle rata vođenog od 1998. do 1999. protiv srpskih snaga, navodi BIRN.

Taj sud će razmatrati slučajeve na osnovu nedavno objavljenog izveštaja Specijalne istražne radne grupe EU, u kojem se navodi da će se neimenovani zvaničnici OVK suočiti sa optužbama za progon Srba, Roma i kosovskih Albanaca za koje se verovalo da sarađuju sa režimom u Beogradu.

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

EU: Švendiman novi glavni tužilac za ratne zločine OVK

Izvor: Press, 11.Dec.2014

EU je danas imenovala američkog pravnika Dejvida Švendimana za novog glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine, koji će suditi visokim zvaničnicima "Oslobodilačke vojske Kosova". . Švendiman, čija je prethodna...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.