BEZ BRZOG ODGOVORA KOSOVO OZBILJNO KLIZI U RAT! Srbija zahteva hitnu sednicu UN! Poznato koje će teme biti na stolu! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 18:47

BEZ BRZOG ODGOVORA KOSOVO OZBILJNO KLIZI U RAT! Srbija zahteva hitnu sednicu UN! Poznato koje će teme biti na stolu! (FOTO)

Srbija insistira na bezbednosti Srba u pokrajini.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da bi sednica Saveta bezbednosti UN, čije će održavanje zatražiti Beograd, bila prilika da se čuje kakva je realna situacija na severu KiM i ukaže na moguće opasne posledice ponašanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali i da se zatraži da se neutrališu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naoružane strukture u pokrajini čije postojanje nije predviđeno Rezolucijom 1244.

Drecun je na pitanje šta bi Srbija dobila održavanjem sednice o KiM, rekao da Savet bezbednosti UN treba obavestiti pre preduzimanja nekih mera do kojih bi moglo da dođe ako Kurtni nastavi da teroriše Srbe, a iz svega što Priština radi se, kako je dodao, vidi da ne izgleda da će doći do deeskalacije situacije.

- U Savetu bezbednosti gde je jedino mesto gde se razgovora o situaciji na KIM treba da se iznese sva težina problema i da se ukaže na izuzetno teške posledice ako se Kurtiju dozvoli da nastavi sa takvim aktivnostima i da se zatraži da shodno mandatu i obavezama, Savet bezbednosti postupi po Rezoluciji 1244 da onemogući strukture privremenih prištinskih institucija da na severu terorišu srpski narod i da neutralizuje postojanje naoružanjih struktura koje nisu po Rezoluciji - specijalne operativne i inteventne jedinice, kosovska policijska služba, takzovana vojska kosova, sadašnje KBS - rekao je Drecun.

On je naglasio da je odgovornost Saveta bezbednosti u tome što te strukture postoje i što su one glavni uzrok terorisanja Srba.

- Vučić upravo želi da kaže da je prisustvo tih naoružanih formacija glavi uzrok krize na severu, jer da njih da nema Kurti ne bi imao mehanizam da teroriše srpski narod. Upravo preko te sile suprotne Rezoluciji 1244 Kurti sprovodi nasilje nad Srbima - rekao je Drecun.

On je upozorio i na činjenicu da smo već suočeni sa intenzivnim pokušajima da se kosovskometohijsko pitanje i njegovo rešavanje potpuno izmesti iz UN.

- Tome služe predlozi o održavanju međunarodne konferencije o KiM, EU predlog o normalizaciji odnosa, izbegavanje formiranja ZSO i Briselskog sporazuma, jer je očigledno da oni koji žele da očuvaju lažnu državu Kosovo, iako je potpuno jasno da je to potpuno promašen projekat političkog Zapada, nastoje da spreče bilo kakve razgovore o budućnosti KiM preko UN - rekao je Drecun.

Podsetio je da ništa od toga ne može da se desi dok je Rezolucija 1244 na snazi, bez obzira što se neki ponašavaju suprotno.

- Dok je ne promene i ne stave ad akta, ne mogu da obezbede ključni cilj lažne države - članstvo Kosova u UN da bi mogla da stekne pun međunarodni kapacitet - podsetio je on.

Drecun je rekao i da bi velike sile zbog izlaganja u Savetu bezbednosti morale da se izjasne, ali da se boji da zbog njihovog pristrasnog odnosa i posvećenosti očuvanju lažne drave nećemo imati konkretnto rešenje.

Na konstataciju da je Antonio Gutereš u poslednjem izveštaju naveo da situacija na KiM nikada nije bila teža od postizanja Briselskog sporazuma i to šta bi tek sada naveo, Drecun podseća da su upravo zbog takvih ocena i neke zemlje tražile da se sednice ukinu.

Podsetio je i na to Rusija ima objektivnu analizu situacije dok SAD, Francuska, Velika Brianije i neke druge zemlje imaju pristrasne analize i Beograd se uvek okrivljuje, čak i kada se kaže dve strane.

Upravo oni su ti koji treba da se zalažu za Rezoluciju 1244 i da vide da Prišitna radi sve suprotno, rekao je Drecun i dodao da je za njih problem što Rezolucija 1244 postoji i zato postoji pitanje kako da se ona promeni i da se Kosovo ugura u UN.

Zato je, dodaje, neopohodno da se napraviti sporazum između Beograda i Prištine koji bi Kosovo tretirao kao državu, što bi stvorio osnov da se menja Rezolucija 1244, a čime bi bila izmanipulisana i Rusija i Kina koje se tome protive.

- Evropski plan je zato velika opasnost za Srbiju, te dve tačke koje govore da Srbija u odnosima sa Kosovom, mi kažemo sa Prištinom, treba da poštuje princip teritorijalnog integriteta i suverenita što su principi između dve države i da se ne protivimo članstvu lažne države u međunarodnim organizacijama i UN - rekao je Drecun i naglasio da, ako bismo prihvatili taj kompletan plan, sami bismo poništili Rezoluciju 1244 koja kaže da će KiM biti pod privremenom upravom UN dok se ne nađe politički dogovor oko rešenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.