BESRAMNI POTEZI PRIŠTINE IZAZIVAJU NOVE TENZIJE NA SEVERU: Dok Srbija oplakuje žrtve dva masakra, Kurti želi da povuče kvaran potez - Borelj poslao upozrenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 09:25

BESRAMNI POTEZI PRIŠTINE IZAZIVAJU NOVE TENZIJE NA SEVERU: Dok Srbija oplakuje žrtve dva masakra, Kurti želi da povuče kvaran potez - Borelj poslao upozrenje

Kosovski premijer, suočen sa sve većim pritiskom da formira Zajednicu srpskih opština i nezadovoljstvom tamošnje opozicije zbog razgovora s Beogradom, spreman je da sprovede novo nasilje, upozoravaju stručnjaci.

Situacija na Kosovu i Metohiji ključa. Kosovski premijer Aljbin Kurti konstantno pokušava da izazove sukobe na severu ne bi li na taj način sprečio formiranje Zajednice srpskih opština, što mu je obaveza na koju ga sve više podseća i međunarodna zajednica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok se istovremeno mogu čuti i sve češći pozivi da ga treba smeniti jer sa Beogradom u Briselu pregovora o formiranju ZSO. Na usijano stanje upozoravaju čak i evropski zvaničnici, pa je tako visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj naglasio da je zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu KiM!

Da se zaoštrava situacija na severu, ocenio je i Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost i ukazao da se može očekivati da Kurti isprovocira sukob, što je radio i u prethodnom periodu.

- Jedino ga sukob Srba i Albanaca na severu Kosova može spasti od toga da formira ZSO. Naime, ukoliko bi formirao ZSO, izgubio bi podršku naroda, a ako to odbije, ući će u sukob sa zapadnim faktorom, što ne odgovara ni njemu, ni njegovoj političkoj stranci, ali ni Albancima na KiM. On se nalazi u situaciji u kojoj se traži način da odloži formiranje ZSO i postoji bojazan da je njemu preostala jedino opcija izazivanja sukoba između Srba i Albanaca. Ne verujem da će odustati od svoje namere da albanski rukovodioci srpskih opština na severu preuzmu vlast od 28. maja - ističe Graovac.

On smatra da ga od sukoba jedino može odgovoriti snažan pritisak Zapada.

- Od njihove odgovornosti zavisi kako će se dalje situacija razvijati. Ukoliko oni ne spreče Kurtija i ako ga ne nateraju da po ovom pitanju popusti i da izbegne sukobe na severu KiM, da se ne dozvoli da albanski gradonačelnici preuzimaju srpske opštine, onda zaista sasvim realna opasnost od sukoba postoji - konstatovao je Graovac.

Borelj je kazao da je zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova nakon vanrednih izbora koji su održani u četiri opštine.

- Još jednom sam izrazio našu veliku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova posle poslednjih parcijalnih izbora sa veoma malim učešćem. S obzirom na ove razmere, ovi izbori ne nude nikakvo dugoročno rešenje. Naprotiv, verovatno imaju potencijal da eskaliraju situaciju i podriju primenu Ohridskog sporazuma, a mi ne želimo da se to desi - rekao je Borelj.

On je dodao i da izbori ne nude dugoročno političko rešenje, ali da se nada da neće doći do krize.

- Ipak, postoji velika opasnost i iz tog razloga sam tražio od obe strane da pronađu rešenje koje će omogućiti kosovskim Srbima da se brzo vrate u institucije koje su napustili u novembru prošle godine - rekao je.

Da se Kurtiju drma fotelja zbog razgovora o ZSO, zbog čega i pokušava da izbegne njeno formiranje izazivanjem sukoba, potvrđuje i poziv za njegovu smenu koji je uputio poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša.

- Skupština mora da razreši vladu Kosova, a tužilaštvo da ispita Kurtija zbog sporazuma sa Srbijom - kazao je.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir kaže da za Kurtija nasilje jeste opcija, i to ne samo teorijska već i praktična.

- Da mu to nije opcija, ne bi izgradio baze ROSU na severu Kosova. Istovremeno, vrlo odlučno i arogantno izbegava da ponudi i sprovede kompromis. Zapad ga podržava u svemu i nisam siguran da bi reagovali, naročito ne oštro i preventivno ukoliko i kada nešto pokuša. Nažalost, nasilje je opcija i indirektna tolerancija Zapada takođe je moguća, čak i verovatna - ocenio je on.

KBS dobio pet dronova "bajraktar"

Takozvane kosovske bezbednosne snage (KBS) dobile su pet dronova "bajraktar", koje proizvodi Turska. Oni su na KiM stigli nakon skoro sedam meseci od potpisivanja ugovora sa turskom kompanijom. Bespilotne letelice "bajraktar TB2" imaju dugu izdržljivost na srednjoj visini, a rekordni let jedne letelice ovog tipa trajao je 27 sati i tri minuta. Pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.