BARIKADE OSTAJU DOK TO BUDE POTREBNO

Izvor: Kurir, 01.Dec.2011, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BARIKADE OSTAJU DOK TO BUDE POTREBNO

JAGNJENICA - Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da će građani ostati na barikadama sve dok to bude potrebno, ali da to nije jedini način borbe Srba sa severa Kosova i da će biti i drugih vidova nenasilnog otpora.

"Sve zavisi od Kfora, mi ćemo tražiti rešenja, a narod će ostati na barikadama sve dok bude potrebno", kazao je Ristić nakon razgovora sa komandantom Kfora za veze pukovnikom Adolfom Konradom, koji je došao da obiđe mesto gde je uklonjena barikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kod Jagnjenice u blizini Zubinog Potoka.

Ristić je nagovestio da u ovom trenutku za Srbe nije prihvatljivo postavljanje kontrolnog punkta u Jagnjenici i ocenio da barikade nisu problem, već da su one "sredstvo borbe srpskog naroda za opstanak i neulazak u kosovske institucije".

"Glavni problem je pokušaj da narod odustane da se bori za opstanak. Takvu poruku smo dobijali celog leta od predstavnika međunarodne zajednice, a sad ona stiže i iz Beograda", rekao je Ristić.

On je ocenio da su zahtevi Srba potpuno jasni i da se traži potpuna i bezuslovna sloboda kretanja svih građana na putu Zubin Potok-Zvečan.

On je dodao da Srbi poštuju Kfor, da su spremni razgovore, ali da od njih traže da poštuju svoj mandat i ne učestvuju u akcijama koje za cilj imaju da se sever Kosova integriše u institucije nazavisnog Kosova.

"Rešenje mora biti održivo, a ne da opet izazove postavljanje novih barikada", rekao je Ristić. On je dodao da Srbi sa severa Kosova nemaju ništa protiv ulaska Srbije u EU, ali ne mogu da prihvate da cena za to bude njihov nestanak sa tih prostora.

"Ne mozemo da prihvatimo i živimo u nezavisnom Kosovu, da prihvatimo državljanstvo nepostojeće države kako bi Srbija ušla u EU", kazao je on.

Prema Ristićevim rečima dogovoreno je da se u petak u 10 sati u opštini Zubin Potok nastave razgovori sa predstavnicima Kfora i to sa austrijskim oficiriom koji je u ponedeljak komandovao operacijom ukljanjanja barikade u Jagnjenici.

Oficir Kfora koji je razgovarao sa Ristićem, kako je saopšteno, nema mandat da odlučuje ni da daje izjave, a o razgovoru će obavestiti svoje pretpostavljene u komandi Kfora.

U Jagnjenici stotinak Srba dežura pored vtare koju su zapalili. Vojnici Kfora, takođe, dežuraju na mestu gde je do ponedeljka stajala barikada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I danas veliki broj Srba na barikadama

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2011

ZUBIN POTOK - Veliki broj Srba i danas je okupljen na barikadama u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka, ali i na svim ostalim barikadama postavljenih na putevima na sjeveru Kosova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Srbi na Kosovu: Novi način otpora

Izvor: Večernje novosti, 01.Dec.2011

Zajednička sednica četiri opštine sa severa KiM o uklanjanju barikada tek naredne nedelje. Ristić: Barikade nisu problem, već sredstvo naše borbe za opstanak na Kosovu i Metohiji

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.