Izvor: S media, 08.Mar.2013, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonić: Dačić je glavni demonter srpskih institucija na severu Kosova

Analitičar Slobodan Antonić izjavio je danas da premijer Srbije Ivica Dačić i njegova vlada realnost na Kosovu menjaju na štetu srpskih interesa.

"Dačić je glavni demonter institucija države Srbije na severu Kosova. Ako je realnost merilo uspešnosti politike, onda su pre Dačiheve vlade na Kosovu postojale institucije koje su bile sastavni deo sistema Srbije, a sada se intenzivno radi na demontaži srpskih institucija", rekao je Antonić agenciji Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Dodao je da je Dačićeva izjava da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko dimna zavesa koja bi trebalo da prekrije njegovu saradnju na amputaciji od Srbije "i tog malog dela" koji je kontrolisala, severa Kosova.

Antonić je ocenio da je premijerova tvrdnja da Ustav Srbije nije važio na Kosovu samo delimično tačna, jer je do izbora Dačićeve vlade bila tačna južno od reke Ibar, dok su glavni delovi Ustava bili prisutni severno od Ibra, gde je Srbija imala gotovo sve svoje institucije, osim vojske i policije.

"Dačić je upravo to i uradio, postavio je granicu izmedju Kosova i ostatka Srbije i sada radi na demontiranju svih srpskih državnih institucija na severu Kosova", rekao je Antonić.

Antonić je, povodom Dačićeve izjave da Beograd ni po cenu nedobijanja datuma za pregovore sa EU ne može prihvatiti dogovor sa Prištinom, ako ne budu povećane predložene nadleženosti zajednice srpskih opština, rekao da je to sve u okvirima Ahtisarijevog plana.

"Sada se sprovodjenje Ahtisarijevog plana proglašava za veliki patriotizam i veliki uspeh, ali to je mnogo manje od onoga što smo imali", rekao je Antonić.

On je istakao da se na Kosovu menja realnost na štetu srpskih interesa i da to "pada na dušu i odgovornost" Dačića i njegove vlade.

(Beta)

Foto: Beta, Slobodan Miljević, DS
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.