Antić: EMS omogućio da se obezbedi struja za Kosovo

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: EMS omogućio da se obezbedi struja za Kosovo

Situacija u Termoelektrani "Kosovo A" u Obiliću, gde je danas došlo do eksplozije u kojoj su četiri osobe poginule, još uvek je prilično alarmantna, oko termoelektrane je sve blokirano zbog straha od dodatnih eksplozija, rekao je ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić i dodao da je EPS uspostavio tehnički kontakt sa predstavnicima te elektrane.

Antić je rekao EPS već 15 godina ne upravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tom elekranom, već da je ona u nadležnosti Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK).

"Na žalost ne možemo da utičemo na situaciju, ali smo spremni da pomognemo", rekao je on i dodao da u njegovom resoru s pažnjom prate situaciju, jer se sve dešava u Kosovu polju, pored Prištine.

Antić je naveo da je Elektromreža Srbije (EMS) oslobodila prenosne kapacitete koji idu prema Kosovu i Methoji, kako bi, kako je rekao, KEK mogao da uveze neophodne količine struje, radi podmirenja potreba tamošnjeg tržišta.

Obezbeđuje se prolaz za oko 250 megavata električne energije, koje je KEK kupio iz Crne Gore. Trenutno nemamo bližih saznanja o broju žrtava, osim onih informacija koje je saopštila tamošnja policija i mediji, kazao je on i dodao da je, prema informacijama, kojima raspolaže, u toj termoelektrani došlo do eksplozije gasa u pogonu elektrolize.

Antić je istakao da termoelektrana trenutno ne radi, a da su u vreme eksplozije radila dva generatora, kao i da još ne postoji precizinija procena stepena oštećenja elektrane i obima štete.

Upitan kako će se rešiti pitanje energetske imovine koju Srbija ima na Kosovu, a kojom nije u mogućnosti da upravlja od otcepljenja te pokrajine, Antić je rekao da je sada teško reći u kom pravcu će to ići, ali će bez dileme, ta pitanja biti rešavana u okviru Brisleskog sporazuma i dodao da očekuje da će se u narednom periodu o tome razgovarati.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.