Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2017, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza: Zabrinjavajući trend u dijalogu o Kosovu

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, primljena je i u javnosti preneta kao važna novost, a reakcije se zasnivanju na političkim i ideološkim opredeljenjima, pokazuje analiza Foruma za etničke odnose. Ova organizacija predstavila je prvi izveštaj o monitoringu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Izvor: N1

Izveštaj Foruma obuhvatio je period od 24. jula kada je Aleksandar Vučić u tekstu u Blicu pokrenuo pitanje unutrašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dijaloga o Kosovu, do 31. oktobra kada je održan prvi okrugli sto na kojem su učestvovali pravnici. U Forumu navode da je uočljiv raskorak između složenosti i značaja pitanja Kosova i argumentovanosti stavova i stručnosti o pitanjima o kojima je reč i upozoravaju na jedan zabrinjavajući trend.

"Oživljavanje šovinizma, etnonacionalizma, zloupotreba, ili upotreba Kosova oko podele moći u Srbiji. To je jedna tendencija i tu je najviše vatre potpalilo dve teze - održavajmo zamrznuti konflikt dok naši ne pobede i druga teza o razgraničenju", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Na konferenciji je predstavljano i istraživanje Centra za nove medije “Liber” koji je analizirao šta građani pišu o dijalogu na društvenim mrežama. Rezultati pokazuju da nešto više od 72 odsto građana ima negativan stav, dok tek 12 odsto dijalog komentariše pozitivno.

"Kada posmatramo ukupan odnos negativnog i pozitivnog diskursa kroz tipove narativa koje smo posmatrali, dakle negativni karakteriše većinu komentara i u njih spadaju narativi koji govore o izdaji, o prodaji, o obmani", rekla jeTatjana Vehovec, iz "Libera".

Istraživanje Foruma podržao je Fond za otvoreno društvo, a cilj izveštaja kojih će biti još četiri jeste da doprinese podizanje stepena i kvaliteta obaveštenosti javnosti o toku i rezultatima unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Istraživanje: Samo 12 odsto građana dijalog o Kosovu komentariše pozitivno

Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2017

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, primljena je i u javnosti preneta kao važna novost, a reakcije se zasnivanju na političkim i ideološkim opredeljenjima, pokazuje analiza Foruma za etničke odnose. Ova organizacija predstavila je prvi izveštaj o...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.