Analitičari: Srpske institucije na Kosovu smetnja bezbednosti

Izvor: Southeast European Times, 05.Dec.2012, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Srpske institucije na Kosovu smetnja bezbednosti

Ukidanje srpskih struktura na severnom Kosovu trebalo bi da se izvrši uz mere izgradnje poverenja kod kosovskih Srba, kažu stručnjaci.

05/12/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 5.12.2012.

Prestanak srpske podrške strukturama na severnom Kosovu je glavni preduslov za početak unapređivanja bezbednosne situacije u zemlji, kaže analitičar kosovskog Centra za bezbednosne studije Mentor Vrajoli.

„Nakon tog koraka >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << trebalo bi da usledi unutrašnji dijalog između kosovskih institucija i predstavnika zajednice kosovskih Srba“, rekao je Vrajoli zaSETimes.

Profesor političkih nauka Univerziteta u Prištini i politički analitičar Beljulj Bećaj kaže da Srbija i EU moraju da uklone paralelne strukture, koje su „proizvod organizovanog kriminala i antievropske politike, a ne doprinos regionalnoj stabilnosti i funkcionisanju vladavine zakona“.

„Oni imaju kriminalne interese, podržane određenom politikom koja može da ih iskoristi kao instrumente“, rekao je Bećaj zaSETimes, dodajući da će te strukture, ako ih Srbija ne ukloni, postati opasne za samu Srbiju.

Reakcija eksperata na srpske institucije dolazi nakon sastanka Saveta bezbednosti UN krajem novembra, na kojem je kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj upozorio da su paralelne srpske strukture „ilegalne … i velika pretnja stabilnosti, ne samo Kosova, nego i regiona“.

Srbija, međutim, otvoreno odbacuje bilo kakav zahtev ili sugestiju da raspusti svoje strukture na severu Kosova.

Srpski ministar inostranih poslova Ivan Mrkić izjavio je Savetu bezbednosti UN da je Srbija otvorena da razmotri sva pitanja sa Prištinom, „osim ukidanja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji“.

Osnivač nevladine organizacije Transkonflikt Ian Bankroft rekao je za SETimes da Srbija ima važnu ulogu u transformisanju tih struktura, ali „povlačenje bilo kakvih srpskih snaga bezbednosti koje postoje na severu, u kombinaciji sa mogućim smanjenjem KFOR-a, verovatno bi dodatno doprinelo osećaju nesigurnosti kod Srba na severu Kosova koji nemaju mnogo poverenja u institucije u Prištini“.

„Zato će kosovska vlada morati da pokaže znatan nivo uzdržanosti i radi na tome da uspostavi temelje dijaloga sa predstavnicima sa severa“, rekao je Bankroft.

Betim Musliju sa Pravnog instituta na Kosovu izjavio je za SETimes da su paralelne strukture koje finansira i podržava Srbija pretnja suverenitetu države Kosovo.

„Te strukture treba ukloniti jer predstavljaju kontinuiranu pretnju sigurnosti pravnog sistema države, čime se narušava njen suverenitet“, rekao je Musliju. „One predstavljaju očiglednu intervenciju Srbije.“
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.