Amfilohije: Na Balkanu ekspresno raste neotomanizam!

Izvor: Press, 09.Okt.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Na Balkanu ekspresno raste neotomanizam!

Na Balkanu je trenutno na sceni neootomanizam, što se jasno može videti u odnosima među muslimanima u Crnoj Gori, preko BiH, Kosova, Sandžaka, Makedonije i dela Bugarske, rekao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, preneli su crnogorski mediji.
On međusobne optužbe sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, o otvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << verskih škola u Rožajama, vidi kao odnose u muslimanskom svetu uopšte.

"To se vidi i u savremenoj politici, naročito Turske. Imate predsednika Turske (Redžepa Tajipa Erdogana) koji kada dođe na Kosovo u Prizren, javno izjavi da je Kosovo Turska, a sa druge strane, isto tako za njega navijaju naši muslimani. Znate, Otomanska imperija nije bila mala država, već i te kako moćna, gospodarila je sudbinama Evrope i Azije", rekao je mitropolit, nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje hrama Svete Trojice.

Zato se, dodao je, ima utisak da se iza toga što se sad dešava u stvari događa neka vrsta renesanse.

"Nadamo se da do te i takve obnove, neće i ne može doći. Imate pojave fanatičnih krugova u islamu, terorističkih, takozvana `Muslimanska braća` i `Islamska država`. To što je najviše podržavaju i idu i ginu za nju sa Kosova, BiH... su znamenja o kojim treba dobro razmisliti, ako želimo da budućnost bude mudrija i pametnija i čoveka dostojnija od naše prošlosti", ocenio je mitropolit Amfilohije.

PROČITAJTE JOŠ:
LEP POTEZ: Vuk Bojović dobio ulicu u Jagodini!
Olja Bećković u nedelju "vodi" Utisak - ispred B92
Srbija, 13. na svetu, po broju samoubistava
   
Prema njegovom mišljenju, na različite načine tome pristupa Zukorlić u Sandžaku, koji ima svoju koncepciju, a Fejzić svoju.
Mitropolit crnogorsko-primorski dodao je da ima dobre i korektne odnose sa Fejzićem i da je izgladio nesporazume nakon svog govora na Bjelasici, koji je bio povod da ga poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori napadne u medijima.

Poglavar Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić najavio je da će pozvati državu da tu versku zajednicu zaštiti od muftije Muamera Zukorlića koga je optužio da svojim "fašističkim delovanjem" pokušava da unese nemir u Crnu Goru i podeli tamošnje muslimane.

Povod za ovako oštro reagovanje reisa Fejzića je to što je Zukorlićev mešihat u Rožajama otvorilo školu Kurana i što, kako tvrdi, neko iz druge države sa "fašističkim razmišljanjem" hoće da prikaže da je Rožajcima preči Novi Pazar nego Rožaje.

Govoreći o gej paradi, mitropolit je rekao da poruka Crkve ne može biti drugačija po tom pitanju, te da takve manifestacije u sebi nose nasilje.

"Ono što možda nije do sada kazano - parade takve vrste, dublje gledano i posmatrano, su parade smrti. Iza toga se skriva upravo samoubilački poriv. Kako se pojavljuje i u vremenu u kojem se pojavljuje, parada ima i nečega još složenijeg. Načinom na koji se nastupa, skriva se žeđ za vlašću, za vladanjem. Ona nosi u sebi, iako se to na prvi pogled ne vidi, nasilje. Kao recimo, kakve su bile vojne parade u vreme komunizma", kazao je mitropolit.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.