Američki senatori u Prištini: Srbija da prestane da blokira, Kosovo da formira ZSO

Izvor: VOA, 22.Maj.2023, 17:40

Američki senatori u Prištini: Srbija da prestane da blokira, Kosovo da formira ZSO

Američki senator Kris Marfi poručio je da Srbija mora da prestane da bude prepreka Kosovu ka članstvu u međunarodnim organizacijama, a da Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština. Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće bežati od svojih obaveza. Posle sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom, predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo spremno da ispuni svoje obaveze iz poslednjeg sporazuma koji je postignut u Briselu i Ohridu, kao i sve druge obaveze koje je preuzelo u okviru dijaloga sa Srbijom. ’’Kosovo neće bežati od svoje odgovornosti, Kosovo će sprovesti sve o čemu se složilo u okviru dijaloga, ali svi znamo da su u sporazumu podjednako važne sve strane. Kao što znamo, opštine na Kosovu imaju pravo da se okupljaju u asocijacijama kako bi koordinirali svoje poslove, ali sve to u potpunom skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine'', rekla je Vjosa Osmani. Senator Marfi, demokrata iz Konektikata, izrazio je zadovoljstvo zbog nedavnih sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu između Beograda i Prištine. On je naveo da Kosovo i Srbija moraju da preduzmu teške korake i sprovedu ono što je dogovoreno u okviru dijaoga. “Veoma nam je drago što vidimo poslednji sporazum Kosova i Srbije koji obuhvata i međusobno priznavanje zvaničnih dokumenata, ali i teške korake koje treba da preduzmu obe strane. Srbija mora da prestane da ometa Kosovo da postane deo međunarodnih organizacija. I kao što je rekla predsednica, Kosovo je preuzelo odgovornost da dozvoli opštinama da se ujedine u asocijaciju i u skladu sa tim sporazumom to treba da se ostvari što je pre moguće”, rekao je Marfi. Senator Piters, demokrata iz Mičigena, rekao je da je na sastanku sa predsednicom Osmani tema razgovora bila i podrška bezbednosnim snagama Kosova .On je naveo da Kosovo i Sjedinjene Američke Države imaju poseban odnos i da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Kosovu. "Odnos između Kosova i SAD je specijalan, ne mogu da zamislim da postoji neka druga zemlja na svetu gde osećamo prijateljstvo više nego ovde i nastavićemo da usko sarađujemo kako bi ova demokratija bila snažnija i postoje mnoge oblasti gde mi možemo da sarađujemo. Treba usko da sarađujemo i sa oružanim snagama. Sagledaćemo mogućnost da radimo i na sajber bezbednosti”, rekao je Piters. Američki senatori Kris Marfi i Gari Piters na Kosovu borave u okviru posete regionu Zapadnog Balkana. Oni su se u Prištini sastali i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američki senatori na Balkanu

Izvor: VOA, 22.Maj.2023

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piters borave na području Zapadnog Balkana. Tokom posete Prištini ukazali su da je potrebno da Srbija prekine blokadu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama - dok, sa druge strane, Kosovo treba da osnuje Zajednicu opština sa srpsom većinom. Detaljnije...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.