Izvor: Piplmetar.rs, 15.Jun.2023, 09:30

Američki senator: Kosovo i Srbija treba da prestanu sa međusobnim provokacijama

Početna » Vesti » Politika » Američki senator: Kosovo i Srbija treba da prestanu sa međusobnim provokacijama


FoNetdanas 08:19

Foto: Kosovo online print screen
Kosovo i Srbija treba da prestanu sa međusobnim provokacijama i kreiranjem izazova koji ih udaljavaju od normalizacije odnosa, izjavio je za Glas Amerike član Senata američkog Kongresa Ben Kardin.
Američki senator izneo je taj stav u danu novih pojačanih napetosti između >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Kosova i Srbije – iniciranih nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca za koje srpske vlasti tvrde da su prešli na teritoriju centralne Srbije, što Kosovo negira, tvrdeći da su policajci oteti u blizini granice sa Srbijom.
„Dve strane imaju jedinstvenu priliku da reše međusobne razlike koje sežu u istoriju. Da žive u miru jedna pored druge – uključujući etnička stanovništva koja se nalaze sa obe strane granice“, istakao je Kardin.
On ukazuje i da su Sjedinjene Države svesne problema na severu Kosova nakon lokalnih izbora, koje su bojkotovali lokalni Srbi, što je uticalo na veoma malu izlaznost i potonju krizu kada su nesrpski gradonačelnici u srpskim sredinama, u prisustvu policije, pokušali da pristupe opštinskim zgradama.
„Jasno je da kosovske vlasti treba da spreče takve provokativne poteze. Nedavni izbori ukazali su na zanemarivanje etničkih Srba na Kosovu, a to nije način na koji Kosovo trebalo da deluje. Toliko puta smo slične scenarije viđali u Srbiji“, naveo je Kardin.
Prema njegovim rečima, kosovsko rukovodstvo, međutim, sada znatno otežava priznanje legitimiteta Kosova i dovodi u pitanje njegovo učešće u međunarodnim organizacijama.
„Svedoci smo ranijih agresivnih akcija koje je Srbija preduzimala protiv nezavisnosti Kosova. Potrebno je da obe strane prekinu sa takvim ponašanjem i stvore klimu za potpuno priznavanje nezavisnosti i suvereniteta“, kazao je Kardin, uz napomenu da je u tom procesu potrebno posebno obratiti pažnju na zaštitu pripadnika manjina.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Politika



Naslovna strana
Naslovna strana za 15. jun 2023.
Galerija



Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa
Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.


Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.
– Danica Vučenić, novinarka



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.