Ambasadorka Kanade: Podrška rešenju dve strane

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Kanade: Podrška rešenju dve strane

Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji kaže da će zvanična Kanada podržati rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za obe strane u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da po njenom misljenju "razgraničenje po etničkim linijama nije idealna opcija".
"Mi nismo usvojili jasnu poziciju o tome koje je rešenje za nas prihvatljivo, međutim kada je u pitanju razgraničenje po etničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << linijama između Beograda i Prištine ja smatram da to nije najbolja opcija, vodeći se iskustvima i principima multikulturalnosti i različitosti na kojima počiva Kanada, mada smo svesni potpuno drugačijeg konteksta u ovom regionu", kaže u razgovoru za Tanjug kanadska ambasadorka Keti Čaba.

Međutim, Čaba, istovremeno, uz konstataciju da Kanada ima razumevanje za izazove sa kojima se suočava Srbija u pregovorima sa Prištinom, pojašnjava da je Kanada priznala Kosovo kao nezavisnu državu.
Upitana kako komentariše najave o formiranju kosovske vojske, Čaba kaže da se o vojsci Kosova može razgovarati tek onog trenutka kada ta formacija bude spremna da predstavlja interese svih građana Kosova, i koja će podjednako biti prihvatljiva kako za Albance, tako i Srbe koji žive na Kosovu.
Komentarišući negodovanja određenih evropskih političara u odnosu na aktivnosti srpske diplomatije po pitanju učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, ona napominje da su takva neslaganja stav onih koji ih iskazuju, dok Kanada prati proces dijaloga nadajući se njegovom uspešnom okončanju.
Na pitanje Tanjuga o takozvanoj "Crnoj listi" Kanade na kojoj se nalaze određeni funkcioneri koju su bili deo vladajućih struktura za vreme Miloševićeve vladavine tokom devedesetih, Čaba objašnjava da Kanada nema crnu listu koja se odnosi na građane Srbije.
"Nije reč o listi već je u pitanju akt koji zvaničnike koji su obavljali funkcije u vremenskom periodu između 1998. i oktobra 2000. godine proglašava nepoželjnim u Kanadi. Ovaj propis je dostupan na sajtu Ministarstva pravde Kanade. Na njemu se ne nalaze pojedinci već su njim obuhvaćeni svi zvaničnici koji su na svojim pozicijama bili u tom vremenskom periodu. 
Ona međutim, dodaje da postoje uslovi i razlozi pod kojima se čak i osobama koje zbog položaja koje su zauzimale omogućava boravak u Kanadi.
Ambasadorka Kanade je izrazila zadovoljstvo što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio podršku Kanadi za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u periodu od 2020. do 2021. godine.
"Mi smo zahvalni što je srpska vlada donela takvu odluku i saopštila je. Nedavno smo i mi podržali Srbiju da postane pridružena članica Frankofonske grupe zemalja", kaže Čaba.
Rudarstvo oblast od najvećeg interesa za kanadske kompanije 
Ona istovremeno ocenjuje da je tokom godinu dana, koliko je prošlo od njenog imenovanja za mesto ambasadora Kanade u Srbiji, ostvareno mnogo na polju ukupne međusobne saradnje.
"U oblastima trgovine i investiranja mi smo bili veoma aktivni kako bismo promovisali Srbiju kao dobru destinaciju za investiranje kanadskim kompanijama", navodi ona i dodaje da rudarstvo i istraživanja u tom sektoru ostaje oblast od najvećeg interesa za kanadske kompanije koje posluju u Srbiji.
Ona kaže i da uspostavljanje avio linije na relaciji Toronto - Beograd zavisi isključivo od odluke "Er Srbije", odnosno procene ove aviokompanije koliko je to isplativo za nju.
"Mi smo veoma srećni što su specijalni izaslanik premijera Kanade za Evropu Stefan Dion i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u maju ove godine, potpisali sporazum o vazdušnom saobraćaju između naše dve zemlje, te da je kanadska ambasada u Beogradu spremna da učini sve što je neophodno da se realizuje otvaranje direktne linije Beograd - Otava".
Ambasadorka podseća i na značaj međusobne robne razmene koja je u 2017. godinu dostigla vrednost od 100 miliona kanadskih dolara.
Nove tehnologije, kao i proces digitalizacije, informacioni i komunikacioni sektor, kaže, vidi kao prostor za produbljavanje ekonomskih odnosa, a ulogu srpske dijaspore u Kanadi koja broji nesto manje od 100.000 građana smatra suštinskom u procesu razvoja sveobuhvatnih odnosa Srbije i Kanade, uključujući saradnju u oblastima kulture, obrazovanja i nauke.
"Srbi koji dolaze u Kanadu uspevaju veoma uspešno da postanu deo kanadske zajednice, ekonomski da prosperiraju, da imaju aktivnu ulogu u kanadskom društvu, i takođe da očuvaju svoje kulturne posebnosti, jer vi možete biti Kanađanin, ali ponovo da sačuvate svoje kulturne posebnosti", ističe ambasadorka Kanade u Beogradu.
Organizovanje obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata predstavlja posebno zadovoljstvo za ambasadu Kanade u Beogradu.
Reč je, kaže Čaba, o tradicionalnoj ceremoniji obeležavanja Dana primirja koju organizuje Komonvelt država, a da je upravo ove godine, kada se obeležava 100-godišnjica od kraja Velikog rata, organizacija pripala Kanadi.
Ceremonija će početi 11. novembra u 10 časova, a Čaba ističe da je ona posebna prilika "da se podsetimo da su Srbija i Kanada bili saveznici u tom ratu".
"Moramo da zapamtitimo da smo bili saveznici, da smo blisko sarađivali, i da nastavimo dalju saradnju i tražimo načine za izgradnju zajedničke budućnosti", zaključuje ambasadorka Čaba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.