Ambasador: Vlada Mađarske podržava ideju stvaranja ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2016, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador: Vlada Mađarske podržava ideju stvaranja ZSO

Ambasador Mađarske na Kosovu Laslo Markus rekao je danas u Prištini da Vlada Mađarske podržava ideju stvaranja Zajednice srpskih opština i ocenio da bi ta zajednica mogla delom da se finansira i iz Beograda.

Na pitanje agencije Beta kako on kao ambasador vidi ZSO kao politički i društveni subjekt i kako bi ta zajednica trebalo da se finansira, Markus je rekao da bi želeo da vidi da "jedna takva vrsta autonomije pozitivno profunkcioniše".

Ambasador je učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na današnjem skupu u Prištini o temu "Bojkot srpske zajednice - dijalog ili tenzije" .

On je podsetio da je na tom skupu rečeno da postoji jedan okvir za ZSO i da sve zavisi kako ta institucija u određenom okviru funkcioniše, kao i "da to zavisi od ljudi koji su na čelu te institucije".

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku svi vide veliku razliku koja postoji između izjava šefova pregovaračkih grupa Beograda i Prištine, Marka Đurića i Edite Tahiri.

"Verujem da to neće biti neki novi stepen državne administracije. To će, međutim, biti jedna institucija koja služi da srpski predstavnici harmonizuju stavove srpskih opština i da izađu sa zajedničkim stavom. To će dati politički legetimitet tim stavovima. Ja u tome ne vidim ništa loše", ocenio je Markus.

Na pitanje kako bi po njemu ZSO trebalo da se finansira, ambasador je rekao da u samoj Srbiji postoji institucija Nacionalnog veća.

To je jedna vrsta kulturne autonomije. I u ovom slučaju je moguće da ta nacionalna veća dobiju finasijska sredstva, pa i iz inostranstva. Tako recimo Mađarsko nacionalno veće u Srbiji dobija određena finansijska sredstava iz Mađarske, ali za određeni cilj", rekao je ambasador.

Prema njegovom rečima, nije problem da neka institucija, poput ZSO ili Nacionalnog veća, dobije novac iz budžeta druge države, nego u koje svrhe se troši taj novac i koliko je to transparentno.

"Mogu da zamislim jedno kofinansiranje od strane kosovskog državnog budžeta i beogradskog budžeta, ali je vrlo važno da se novac troši transparentno. Da se zna u koje svrhe predstavnici zajednice potroše i poslednji evrocent", ocenio je Markus.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarski ambasador u Prištini: Podrška za ZSO

Izvor: B92, 24.Nov.2016

Priština -- Ambasador Mađarske na Kosovu Laslo Markus rekao je u Prištini da Vlada Mađarske podržava ideju stvaranja Zajednice srpskih opština...On je ocenio da bi ta zajednica mogla delom da se finansira i iz Beograda...Na pitanje agencije Beta kako on kao ambasador vidi ZSO kao politički i društveni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.