Izvor: JUGpress.com, 30.Maj.2023, 20:46

Ambasador SAD: Otkazivanje učešća u vojnoj vežbi prva posledica za Kosovo

PRIŠTINA

Otkazivanje učešća Kosova u vežbama “Defender Europe 2023“ prva je posledica za Vladu Kosova, zbog situacije na severu, rekao je u utorak, 30. maja ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier).

“Danas nije bilo aktivnosti za ‘Defender Europe '23’ i neće ih biti. Za Kosovo su te vežbe završene”, rekao je Hovenijer, misleći na najveće vojne vežbe NATO saveznika u regionu Balkana.

Ove >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vežbe, čiji je domaćin Kosovo, počele su 21. maja i trebalo je da traju do 2. juna.

Hovenijer se osvrnuo na odluku Vlade Kosova da na silu postavi albanske gradonačelnike opština sa srpskom većinom na severu zemlje – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić – uprkos otporu lokalnog stanovništva, što je rezultiralo nasiljem.

On je citirao američkog državnog sekretara Antonija (Antony) Blinkena koji je rekao da će ove akcije uticati na odnose SAD i Kosova.

“Zatražili smo od [premijera Kosova Aljbina] Kurtija da preduzme korake ka smanjenju tenzija na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Analiziramo naše sledeće poteze“, dodao je.

Naglasio je da Vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama akcije preduzete u petak, 26, maja kada su novoizabrani gradonačelnici u tri opštine na severu ušli u opštinske zgrade.

“Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, rekao je Hovenijer.

On je dodao da je obavestio Kurtija koliko je ozbiljna situacija na severu, ali je sam Kurti branio odluku svoje Vlade da pošalje gradonačelnike u zgrade opština, nazivajući je ustavnom.

Dva zahteva za Kosovo

Američki ambasador je rekao da SAD imaju dva zahteva od Vlade Kosova: da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na severu.

“Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje se nasilno ušlo, veliki izazov, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“, rekao je on.

“Ne razumemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći primer da su se načelnici opština na severu zakleli na alternativnim lokacijama.

Prema Hovenijeru, ove akcije bi pomogle da se smanje tenzije.

Hovenijer je rekao da je zabrinut zbog povreda vojnika misije NATO na Kosovu – KFOR-a, koje su zadobili tokom sukoba sa demonstrantima u Zvečanu.

„Razlog zašto su vojnici bili tamo, da održe mir u tom scenariju, bila je odluka koju je doneo Kurti da pokuša silom da obezbedi pristup u tri opštinske zgrade“, rekao je on.

Odnos Kosova i SAD

Hovenijer je u susretu sa novinarima u Prištini govorio i o trenutnom raspoloženju SAD prema Kosovu.

“Moram da kažem da SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova u ovom trenutku, kao što je aktivan rad na unapređenju pozicije Kosova na evroatlantskom putu“, rekao je on.

“Veoma nam je žao što je došlo do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, smanjenje tenzija skreće pažnju na punu primenu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije – o čemu su se strane dogovorile u martu.

“Dugoročna mapa puta je Sporazum o normalizaciji Kosova i Srbije. Obe strane moraju da ga sprovedu u potpunosti. On takođe rešava situaciju na severu. To je jedan od razloga zašto očekujemo da Vlada [Kosova] hitno krene sa procesom [formiranja] Zajednice [opština sa srpskom većinom]“, rekao je Hovenijer.

Kosovo i Srbija su se o ovom sporazumu dogovorile u februaru ove godine u Briselu, a o implementacionom aneksu u martu, u Ohridu.

O povećanju borbene gotovosti u Srbiji

Upitan da li odluka Srbije da poveća borbenu gotovost vojske predstavlja pretnju za Kosovo, američki ambasador Hovenijer je rekao da “nikada nije dobar znak” da susedne zemlje, sa kojima su odnosi napeti, mobilišu svoje snage.

“Pa, u ovom trenutku smo zabrinuti zbog postupaka Vlade Kosova, koji su stvorili ovu atmosferu krize na severu”, rekao je.

O odnosu predsednice Kosova ka situaciji na severu

Na pitanje novinara da li je predsednica Kosova Vjosa Osmani deo vladine politike, Hovenijer je rekao da nije na njemu da govori o dinamici unutar institucija.

On je, međutim, podsetio da je Osmani naglasila važnost bliske saradnje sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Sjedinjenim Državama.

“Verujem da ona to shvata ozbiljno“, rekao je Hovenijer.

Predsednica Osmani je za tenzije na severu Kosova okrivila nelegalne srpske strukture i označila kao direktno odgovornog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić, koji je dao naređenja za povećanje borbene gotovosti Vojske Srbije, zatražio je od stranih ambasadora u Beogradu da ubede Kurtija da povuče specijalnu policiju i albanske gradonačelnike iz zgrada opština na severu.

Slični zahtevi su stigli i iz Evropske unije.

Šta se dogodilo na severu?

Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog ulaska novih gradonačelnika opština na sjeveru u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na sjeveru Kosova nakon što su izabrani gradonačelnici koji su izašli na vanredne izbore 23. aprila – svi Albanci.

Dosadašnji čelnici četiri opštine na sjeveru, Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su iz Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podnijeli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na sjeveru, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsjednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.