Ambasador Kipra: Ne menjamo poziciju kada je reč o Kosovu

Izvor: B92, 21.Sep.2023, 17:24

Ambasador Kipra: Ne menjamo poziciju kada je reč o Kosovu

Predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije Elvira Kovač sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Kipra Andreasom Fotijuom.

On je tom prilikom podvukao da Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o Kosovu i izrazio zahvalnost na zalaganju Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope po pitanju kipranskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Kovač je istakla da održava čvrste veze sa kolegama iz Parlamenta Kipra, te da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kipar imaju tesnu saradnju i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u kojoj pružaju međusobnu podršku u pitanjima od obostranog značaja.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Kovač je poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata koji je Fotijuu dodeljen u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o susretima na međunarodnim forumima koji će uslediti narednih meseci, konstruktivnoj poziciji koju Srbija održava u dijalogu Beograda i Prištine, "i pored samovolje Aljbina Kurtija i njegovih jednostranih poteza koji ugrožavaju srpski narod na Kosovu".

Na interesovanje ambasadora objasnila je način rada Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i način na koji sarađuje sa Vladom Republike Srbije i Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i kontrolne uloge Odbora u usklađivanju zakonodavstva sa standardima EU.

Kovač je istakla da proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, zasenjen sukobima u Ukrajini, ali da je Srbija u potpunosti spremna da otvori Klaster 3 i čeka signal Evropske unije da to i učini. Navela je da Srbija napreduje u svim oblastima koja se tiču procesa ulaska u EU, što je ocenila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju. Izrazila je uverenje i da će se proces evointegracija celog Zapadnog Balkana ubrzati po davanju statusa kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji.

Kovač i Fotiju razgovarali su i o problemu nelegalnih migranata sa kojim se obe zemlje suočavaju i načinima da se ovaj izazov reši na što bezbolniji način za narod koji napušta područja obuhvaćena ratnim sukobima.

Fotiju je iskoristio priliku da zahvali na dobrodošlici i izdvojenom vremenu predsednici Odbora, navodeći da će u zvaničnoj poseti Srbiji boraviti parlamentarna delegacija Kipra od 26. do 28. septembra, te da će i tom prilikom biti ukazana prilika za produbljivanje parlamentarne saradnje.

Naglasio je da je Kipar zemlja koja se zalaže za ubrzanje procesa priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i da se taj proces ne sme izgubiti iz fokusa u EU, a da je ta poruka glasno prenesena i Kraljevini Španiji koja je preuzela predsedavanje Savetom EU.

Složio se sa Kovač da otvaranje klastera mora da se ubrza, kako javnost u Srbiji ne bi izgubila zainteresovanost za pristupanje ovoj zajednici i kako bi se umanjio zamajac evroskepticizma koji raste na Zapadnom Balkanu.

Ambasador je poručio i da će tokom svog mandata posebnu pažnju posvetiti produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, pogotovo u oblastima ekonomije, investicija, turizma i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.