Ambasade: Vratite zemlju Visokim Dečanima; pridružile se EU i OEBS

Izvor: B92, 19.Maj.2020, 20:28

Ambasade: Vratite zemlju Visokim Dečanima; pridružile se EU i OEBS

Ambasade SAD i Velike Britanije u Prištini pozvale kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Priština je sporila vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Prošle su četiri godine od kada je Ustavni sud u Prištini zaključio 16 godina dug proces i priznao manastiru vlasništvo nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale.

Nepoštovanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i istakao da očekuju od vlade u Prištini da upiše zemlju u katastar.

Kosnet je u poruci na Tviteru naveo da su četiri godine isuviše dugo vreme, preneo je portal Kosovo onlajn.

Kancelarija EU i OEBS u Prištini pridružili su se ambasadama SAD i Velike Britanije i pozvali privremene prištinske institucije da sprovedu presudu ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

"Kancelarija EU i OEBS, kao članovi Saveta za sprovođenje i praćenje, podstiču kosovske vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. godine u vezi sa predmetom spora sa zemljištem manastira Dečani", saopštio je OEBS na Tviteru.

Na taj način će se, kako su naveli iz OEBS-a, podržati vladavina zakona kao jedan od stubova demokratskog društva.

Prošle su četiri godine od kada je ustavni sud u Prištini zaključio 16 godina dug proces i priznao manastiru vlasništvo nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale.

Međutim, opštinske vlasti u Dečanima izbegavaju da primene odluku ustavnog suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku.

Ambasade SAD i Velike Britanije na Kosovu su ranije danas pozvale Prištinu da sprovede odluku suda.

Nepoštovanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava, poručio je američki ambasador Filip Kosnet i istakao da očekuju od vlade u Prištini da upiše zemlju u katastar.

Kako je saopšteno iz britanske ambasade, pravila zakona moraju da primenjuju svi, bez obzira na njihovu političku ili drugu pripadnost.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nakon ambasada SAD i Velike Britanije, kancelarije EU i OEBS pozvali Prištinu da primeni odluku o Visokim Dečanima

Izvor: Blic, 19.Maj.2020

Kancelarija EU i OEBS u Prištini pridružili su se ambasadama SAD i Velike Britanije i pozvali privremene prištinske institucije da sprovedu presudu ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.