Ambasada SAD protiv smanjenja zatvorskih kazni na Kosovu

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD protiv smanjenja zatvorskih kazni na Kosovu

PRIŠTINA

Sjedinjene američke države podržavaju donošenje Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koji će onemogućiti politički povezanim kriminalcima da izađu iz pritvora, iz neozbiljnih razloga, saopštila je ambasada SAD u Prištini.

” Međutim, mi se oštro suprostavljamo predloženom amandmanu tom zakonu,  koji predviđa da svaki zatvorenik koji odsluži 24 časa u pritvoru, da se računa kao 36 odleženih časova. Amanadman u sadašnjem obliku, omogućiće >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << SVAKOM trenutno osuđenom kriminalcu koji odslužuje kaznu, da mu se kazna smanji za jednu trećinu. To takođe znači da političko telo – Skupština – proglašava svaku nezavisnu sudsku odluku koja predviđa zatvorsku kaznu pogrešno, i da će svaka zatvorska kazna u buduće biti manja od onoga što sudija odluči”, navodi se u saopštenju.

“Sa usvajanjem ovog amandmana, na primer, osoba koja nakon što je ubola svoju verenicu 76 puta nožem, osuđena na 23 godine zatvora zbog ubistva, odslužiće samo 15 godina”, dodaje se u saopštenju.

“Ovaj amandman slabi princip pravne izvesnosti i nezavisnost pravosuđa”, ocenjuje ambasada SAD koja poziva  “Skupštinu da odbije taj napor koji slabi vladavinu zakona, i da se kreće prema zakonima koji bi je ojačali”.

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene jačanju vladavine zakona na Kosovu, i zajedničkim naporu u tom smeru, , navodi se u saopštenju.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.