Aljbine, idi gde god hoćeš, samo idi

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 17:02

"Aljbine, idi gde god hoćeš, samo idi"

Priština -- Predsednik Alijanse za budućnost tzv. Kosova Ramuš Haradinaj poručio je premijeru prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da treba da ode.

Haradinaj je kazao da se budžet od 800 miliona ne može nazvati uspehom i da ga nijedna vlada na svetu ne bi tako prikazala.

Haradinaj je na sednici Skupštine tzv. Kosova naveo podatke iz izveštaja u periodu od januara do septembra 2022. godine i u tom smislu kazao da je Ministarstvo regionalnog razvoja ostvarilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nula odsto budžeta, Ministarstvo lokalne samouprave jedan odsto, Ministarstvo industrije pet odsto, zdravlja šest odsto, finansija isto šest odsto, privrede 13 odsto, kao i kulture i odbrane 15 odsto budžeta.

"Novac poreskih obveznika je zakonom namenjen budžetu, a nesprovođenje zakona o budžetu je nezakonita radnja. U drugim društvima i u drugim zemljama traži se odgovornost za one koji nisu primenili zakon o budžetu. Neko mora da odgovara", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, neko je morao da bude zatvoren zbog držanja novca iz budžeta kao taoca i nije ga poslao građanima.

"Jedan od razloga zašto imamo bezizlaznu situaciju je prekid svih kapitalnih investicija, svih velikih projekata, prekinuta je infrastruktura. Prošlo je dve godine kako Kurti, koji pominje milijarde, nije dodao ni cent na strateške projekte", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, držanje budžeta kao taoca je Kurtijeva strategija da zamara ljude, opštine, gradonačelnike, preduzetnike, građane koje želi da pretvori u robove i učini ih zavisnim od sebe kao da im daje milostinju.

"Mislim da imate perfidnu strategiju, što se budžeta tiče. Umorićete narod, umorićete opštine, gradonačelnike, preduzetnike, umorićete građane, pretvorićete ih u robove, jer oni zavise od vas kao da im dajete milostinju", rekao je Haradinaj obraćajući se Aljbinu Kurtiju.

Kazao je da ne razume Kurtija zašto je besan na tzv. Kosovo i što taj bes pokazuje tako što nije povećao plate.

Haradinaj je naveo da ne razume zašto jedino na tzv. Kosovu u regionu vojnicima nije povećana plata, carinicima, nastavnicima...

Optužio je Aljbina Kurtija i za nepotizam.

"Rekli ste ranije da su rođaci za svadbe, za porodične posete, premijer u ovom kabinetu nema brata, sestru, rođaka, a vaši rođaci su na ključnim pozicijama", pojasnio je.

Na kraju svog govora zamolio je Aljbina Kurtija da ode, kao što je kosovski premijer zatražio od Hašima Tačija.

"Jednom ste rekli Tačiju sa ove govornice 'idi, Hašime'. I ja ti kažem 'idi, Aljbine', ne mogu da ti kažem da ideš tamo gde su oni, idi gde god hoćeš, samo idi", rekao je na kraju Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.