Alibi za uzimanje severa Kosova

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alibi za uzimanje severa Kosova

Ministar Ivica Dačić upozorio na opasnost da spekulacije o kriminalcima na severu Kosova postanu "alibi za nasilje i pokušaj nasilnog zauzimanja i integrisanja severa Kosova u takozvanu nezavisnu državu Kosovo".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da priča o kriminalcima ne sme da bude alibi za nasilje i pokušaj nasilnog zauzimanja i integrisanja severa Kosova u takozvanu nezavisnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državu Kosovo.

Ministar unustrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi dao je otkaz komandirima policijskih stanica u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Otkaze su dobili Bratislav Kragović, komandir policijske stanice u Leposaviću, Radomir Radosavljević, komandir policijske stanice u Zvečanu, i Zoran Milković, komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.

Oni su prethodno odbili naredbu da rotiraju svoje pozicije, pa su suspendovani. Odbili su i susret sa ministrom Redžepijem.

Pošto su im žalbe odbijene Redžepi je odlučio da ih otpusti iz policijske službe, navodi se u saopštenju policije.

Dačić je u Kragujevcu rekao da Srbija nije protiv vladavine prava i vladavine zakona, naprotiv, ali da svi znaju da je na severu Kosova kriminal znatno manji nego u drugim delovima Pokrajine.

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da mu je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker, koji je juče boravio u Beogradu, preneo da je SAD protiv jednostranih poteza na Kosovu, da je potrebno nastaviti dijalog i na taj način rešavati sva otvorena i problematična pitanja.

"Rikeru sam preneo da se njegova izjava posle susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem da se treba usredsrediti na uspostavljanje reda i mira na severu i ostvarivanje plana Martija Ahtisarija može shvatiti kao podsticaj albanskom rukovodstvu na Kosovu da upotrebi silu na severu Kosova", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da je u razgovoru sa Rikerom preneo principijelni stav Srbije da je privržena miru, ali da ima legitimno pravo da brine o ljudskim pravima i demokratiji i vladavini prava.

"Vladavina prava da, ali na ovakav način može da izgleda da neko podržava nasilje nad Srbima na severu Kosova ili eventualno njihov pogron ili etničko čišćenje", rekao je Dačić za izjavu Rikera u Prištini.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa Rikerom je razjasnio i preneo stav da otvorena pitanja treba pokušati rešiti dijalogom, da treba sačuvati mir i "čuvati se svih jednostranih poteza koji mogu duboko da tresu i protresu Balkan".

Komandant Kfora Erhard Biler je juče za Koha Ditore rekao da na severu Kosova vlada napeto stanje, jer su "kriminalne grupe izmešane sa radikalnim elementima i političkim predstavnicima".

Prema rečima generala, te grupe se protive vladavini zakona, jer profitiraju zbog nedostatka zakona. One, prema mišljenju Bilera, zastrašuju građane Kosova na severu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.