Albanija u Tačijevo ime tuži Srbiju za genocid!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2017, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija u Tačijevo ime tuži Srbiju za genocid!

Nedavna poseta Kosovu Vilijama Vokera, bivšeg šefa Kosovske verifikacione misije na Kosovu i režisera "Račka", nije bila slučajna, piše Sputnjik.

Svedočio je o masovnom ubistvu albanskih civila od strane srpske vojske i policije, ali i Srba, građana KiM. Priština ne može da tuži Srbiju jer nije članica UN.

Spisak sa imenima 57 Srba koji su navodno počinili ratne zločine na Kosovu i Metohiji nad albanskim civilima u Đakovici, Račku, Drenici, a za kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je kosovsko Specijalno tužilaštvo izdalo naloge za hapšenje, deo je šireg plana Hašima Tačija koji nije odustao od zamisli da Srbiju tuži za - genocid.

Voker je tom prilikom u svojstvu svedoka dao izjavu pred kosovskim sudom, gde je posvedočio o masovnom ubistvu albanskih civila od strane srpske vojske i policije, ali i Srba, građana Kosmeta.

- Ovo je samo vrh ledenog brega jer glavni akteri protiv kojih je Priština pripremila optužnice koje nisu obelodanjene, jesu generali, oficiri i komandati srpske vojske i policije koji su tokom rata na Kosovu komandovali operacijama. I tu nije kraj. Priština, naime, namerava da podigne optužnice po komandnoj odgovornosti, koje sežu do odgovornih u Beogradu. U tom postupku koristiće sve haške presude izrečene Srbima, a cilj joj je i da dokaze koje je sud u Hagu prikupio u procesu protiv Slobodana Miloševića upotrebi u pravnom kontekstu kako bi potkrepila svoje tvrdnje - da su naredbe za likvidiranje albanskih civila stizale iz Beograda - piše Sputnjik.

Izvor Sputnjika tvrdi da je Priština angažovala tim pravnih stručnjaka i da će Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu iskoristiti kao “odskočnu dasku“ za svoje namere.

- Osnivanje suda se oslanja na izveštaj Dika Martija i na zločine koje je počinila teroristička OVK nad Srbima, ali se u samom imenu Suda ne pominje eksplicitno OVK, već se zove Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji. To znači da nije isključeno da bi se i optužbe protiv Srba mogle naći na tom sudu. Jer sud se deklarisao za ratne zločine počinjene na Kosovu, što, dakle, ostavlja mogućnost da se na tom sudu nađu i Srbi - tvrdi sagovornik.

Isti sagovornik, međutim, kaže da Kosovo sâmo ne bi moglo da tuži Srbiju za genocid, jer nije članica UN, ali dodaje da se “razmatra mogućnost da to umesto Kosova uradi država Albanija“.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.