Albanija i Kosovo traže istragu protiv Karle del Ponte

Izvor: RTS, 02.Dec.2012, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija i Kosovo traže istragu protiv Karle del Ponte

Zbog "tendenciozne i ilegalne uloge" u suđenju protiv Ramuša Haradinaja, Albanija i Kosovo će tražiti od međunarodnih institucija da sprovedu nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Albanija i Kosovo najavili su da će tražiti nezavisnu istragu protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, zbog njene, kako se navodi, "tendenciozne i ilegalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uloge" u suđenju koje je pred Tribunalom vođeno protiv bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja.

Vlada Albanije saopštila je da je "šokirana" nedavnom izjavom tužioca Tribunala da je Del Ponteova podigla optužnicu protiv Haradinaja bez dovoljno dokaza.

Iz kabineta albanskog premijera Saljija Beriše saopšteno je da će Tirana tražiti od međunarodnih institucija da pokrenu nezavisnu istragu protiv Del Ponteove.

Kosovska vlada navodi da su kosovske institucije uvek verovale i usko sarađivale sa Haškim tribunalom, ali da je Del Ponteova zloupotrebljavala tu spremnost.

"Sada je priznala da optužnica protiv Haradinaja nije bila podržana dokazima koji su mogli da dovedu do njegove osude", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Vlada Kosova smatra da je Del Ponte u toj meri prekoračila i zloupotrebila ovlašćenja i privilegije, da je dozvolila podizanje neosnovanih, tendencioznih i protivzakonitih optužnica, čime je dovela do hapšenja i omalovažavanja mnogih značajnih i cenjenih figura politike na Kosovu i štetila imidžu Kosova, piše u saopštenju kosovske vlade.

"Vlada Kosova zahteva od nadležnih međunarodnih zvaničnika da započnu istragu protiv Karle del Ponte za zloupotrebu ovlašćenja kao glavnog tužioca u slučaju Haradinaj, Ljimaj i drugih tokom 2003. godine i u vezi sa njenim naučno-fantastičnim fabrikovanjem u vezi sa optužbama Dika Martija i drugih", navela je Vlada Kosova.

Najave iz Tirane i sa Kosova usledile su samo nekoliko dana nakon što je Haradinaja Apelaciono veće Tribunala oslobodilo optužbi da je počinio ratne zločine tokom rata na Kosovu, 1998. i 1999. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.