Rusi ukidaju Haški tribunal?!

Izvor: Kurir, 01.Dec.2012, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ukidaju Haški tribunal?!

Moskva je najavila da će zatražiti prekid rada Haškog tribunala, u skladu sa ranije usvojenom rezolucijom Saveta bezbednosti UN

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja i proces protiv njega u tom sudu označilo kao skandalozan.

Zvanična Moskva je najavila da će zatražiti prekid rada Haškog tribunala, u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa ranije usvojenom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Proces protiv Haradinaja vođen je u skandaloznim okolnostima, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, uz napomenu da su "prvi put u istoriji međunarodnog pravosuđa svedoci na tom suđenju podvrgavani otvorenom pritisku i zastrašivanju, a često su i fizički eliminisani.

Sve se to obavljalo u atmosferi potpunog bezakonja i popustljivosti međunarodnih predstavnika na Kosovu."

Ruska Federacija je više puta ukazivala Savetu bezbednosti UN na nedopustivu situaciju u vezi sa tim i drugim procesima u Haškom tribunalu i zahtevala odlučnu akciju da bi se izrazila odgovornost za pogibiju ljudi i osigurala efikasnija zaštita svedoka na Kosovu. Nažalost, ti apeli su blokirani, pod izgovorom da nisu svrsishodni i da predstavljaju mešanje u tobože objektivan rad tribunala u Hagu, ističe rusko ministarstvo.

U saopštenju Ruskog ministarstva spoljnih poslova se ukazuje i da je oslobađajuća presuda Haradinaju u Haškom tribunalu, zajedno sa nedavnim oslobađanjem dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, "još jedan dokaz dvostrukih aršina u radu tog suda, kada se ne kažnjavaju  optuženi za prestupe protiv čovečnosti i ratne zločine."

Rusko ministarstvo izražava nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, uz napomenu da "utvrđeni rok za rad tog organa (SB UN) ističe i da je Rusija odlučna u nameri da se dalja aktivnost Tribunala okonča u roku koji je utvrđen rezolucijom 1966 usvojenom u SB UN 2010. godine.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Skandalozno suđenje Haradinaju

Izvor: RTS, 01.Dec.2012

Proces koji je vođen u Haškom tribunalu protiv Ramuša Haradinaja bio je skandalozan, saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova. Moskva će tražiti prekid rada Tribunala...Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja i proces protiv njega...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.