Albanci traže uklanjanje barikada

Izvor: B92, 16.Jul.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci traže uklanjanje barikada

Kosovska Mitrovica -- Predstavnici opštine Mitrovica zatražili su od organa bezbednosti da što pre uklone barikade koje su Srbi postavili u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Najveća barikada podignuta je kod mosta preko Ibra.

Na sastanku opštinskog Odbora za bezbednost, potpredsednik opštine Mitrovica Riza Haziri izjavio je da ne može biti govora o slobodi kretanja i normalizaciji stanja ako se na putu još uvek nalaze barikade.

On je istakao da barikada koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je postavljena na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici stvara lošu sliku i izaziva velike probleme građanima kojima se na taj način uskraćuje sloboda kretanja.

Kako je ocenio Haziri, Albanci koji žive u severnom delu Mitrovice prinuđeni su da se kreću alternativnim putevima kako bi došli u južni deo grada, dodajući da slične probleme imaju i Albanci koji žive u pojedinim selima u opštini Leposavić.

Barikade na severu Kosova pre skoro godinu dana postavili su Srbi kao odgovor na pokušaj prištinskih vlasti da preuzmu kontrolu nad dva administrativna prelaza na severu Kosova.

U Kosovskoj Mitrovici, za razliku od drugih sredina na severu Kosova gde je Kfor reagovao i uklonio ih, još uvek su postavljene barikade na nekoliko lokacija u gradu.

Najveća među njima je barikada koja je prošlog leta postavljena na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice koja je i betonirana.

Barikade u gradu postavljene su i u ulici koja vodi prema tzv. istočnom mostu, odnosno naselju Bošnjačka mahala a ima ih i na putu prema susednom Zvečanu na magistralnom putu.

Kod barikade koja se nalazi kod ibarskog mosta non-stop dežuraju lokalni Srbi, a građani dežuraju i na barikadi u Zupču u opštini Zubin Potok na putu Kosovska Mitrovica – Ribariće i u Leposaviću na putu koji vodi prema administrativnom prelazu Jarinje.

Većinu barikada koje su bile postavljene na severu Kosova od kraja jula prošle godine uklonili su vojnici Kfora, neke i primenom sile što je izazvalo i sukobe sa Srbima na severu Kosova u Rudaru kod Zvečana i u Jagnjenici kod Zubinog Potoka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Albanci traže uklanjanje barikada u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jul.2012

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici opštine Mitrovica, čije je sjedište u južnom dijelu grada nastanjenom Albancima, zatražili su u ponedjeljak od organa sigurnosti da što prije uklone barikade koje su Srbi postavili u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, od kojih je najveća kod mosta preko Ibra.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.