Albanci školuju kadar za buduću vojsku Kosova: Obuka i na Vest Pointu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jan.2016, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci školuju kadar za buduću vojsku Kosova: Obuka i na Vest Pointu

Oko 1.100 odabranih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) trenutno je na školovanju i "treningu" na vojnim akademijama u Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Makedoniji, kako pišu kosovski mediji, a uskoro će neki od njih postati kadeti Vestpointa - najpoznatije i po mnogima najbolje vojne akademije na svetu.

Komandant kosovskih bezbednosnih snaga general Rahman Rama ističe da se budući oficiri pripremaju za Vojsku koja će funkcionisati po standardima NATO-a i po modelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << američke vojske, on otklanja svaku mogućnost da će u Kosovskoj vojsci doći do podele po etničkoj osnovi. General Rama upozorava da bi, ukoliko se procedura formiranja Kosovske vojske oduži, kod vojnika i oficira moglo doći do pada morala.

Komandant KBS-a naglašava da će, čim bude formirana, Armija Kosova od ministarstva finansija godišnje dobijati 5,5 miliona evra i posebno podvlači da je opremanje helikopterima nacionalno pitanje i da su Kosovske bezbednosne snage od Turske dobile donaciju u vidu blindiranih automobila čiji broj će biti povećan sa dodatna tri miliona evra koja će biti izdvojena iz kosovskog budžeta.

U novogodišnjem obraćanju sunarodnicima, predesdnica Kosova Atifeta Jahjaga izrazila je uverenje da će Kosovske bezbednosne snage tokom 2016. godine biti transformisane u Vojsku Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.